катаракта деменция

Учени откриват, че при възрастни, на които е извършена операция на катаракта, рискът от развитие на деменция е по-малък. Предходни изследвания установяват зависимост между очното здраве и неврологичното заболяване. По-конкретно възрастово обусловената макулна дегенерация, катаракта и зрителните проблеми, провокирани от диабет, са посочени като предпоставка за деменция.

Повече за новото проучване, което доказва по-малък риск от деменция след операция на катаракта

Ново проучване, публикувано в „JAMA Internal Medicine“ потвърждава, че оперативното лечение на катаракта може да намали опасността от развитие на деменция. Изследователите проследяват повече от 3000 възрастни с катаракта или глаукома, като никой от тях не е страдал от деменция и не се е подлагал на операция на катаракта в началото на проучването. Екипът оценява когнитивните способности на участниците на всеки 2 години.

Резултатите показват, че рискът от деменция при пациенти, които са преминали през оперативно лечение за катаракта, е с около 30% по-нисък в сравнение с участниците, които не са се подложили на интервенцията. Сред хората с глаукома опасността от развитие на неврологичното заболяване не се променя, дори след оперативно лечение. Важно е да отбележим, че успешната хирургическа операция на катаракта значително подобрява зрението, докато интервенцията при глаукома не го възстановява.

Какво е обяснението на учените?

Това изследване не обяснява причинно-следствената връзка, но учените смятат, че промените в сетивата, които настъпват с напредване на възрастта, са възможна причина за развитие на деменция. След успешна операция на катарактата зрението се подобрява и до мозъка достига по-качествена сензорна информация. Това стимулира както съществуващите невронни връзки, така и изграждането на нови.

Също така влошеното зрение е предпоставка за ограничаване на умствената и физическа активност. Предходни проучвания доказват, че по-ниската двигателна активност и социална ангажираност увеличават риска от развитие на деменция. Увреденото зрение в комбинация с други сензорни изменения, които са част от естествените процеси на стареене, може да са причина за изпадане в депресивни състояния, които са още един рисков фактор за деменция.

Учените смятат, че обнадеждаващите резултати са повод за провеждане на по-мащабни изследвания по темата в бъдеще.
Природно средство за очно здраве след операция на катаракта

Специалистите по очно здраве препоръчват след операция на катаракта пациентите да се придържат към поддържаща терапия с природни офталмопротектори. Околут Комби/Ocolut® Combi е изцяло натурален продукт, който съчетава най-мощните пигменти и антиоксиданти за очи с висока чистота и качество. Съдържа оптимални количества лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита. Приеман редовно, продуктът е работещо средство за профилактика при висок риск от катаракта, за овладяване на вече развито очно заболяване или за поддържаща терапия след операция. Природният състав гарантира високият профил на безопасност. Няма данни за противопоказания, дори при продължителна употреба.

borola