зрение слънце

За да се радваме на добро зрение на старини е важно да бъдем предпазливи с лятното слънце, когато UV лъчението е най-силно. Според данни на Световната здравна организация до 20% от случаите на катаракта в света са причинени от прекомерно излагане на UV лъчение. В следващите редове споделяме за влиянието на слънцето върху очното здраве и как да се пазите от него през лятото.

Влияние на UV лъчите върху зрението

Известно е, че UVA и UVB лъчите могат да бъдат опасни за кожното здраве, но по-малко познат факт е, че прекомерното излагане на слънце крие рискове за зрението. Повечето вреди за очното здраве, нанесени от ултравиолетовото лъчение, са с акумулативен характер и са необратими. Пример за такива са катаракта, известна още като старческо перде и макулна дегенерация – две от основните причини за слепота в световен мащаб.

UV лъчите повишават риска от катаракта като повлияват способността на окото да се фокусира върху светлината. Очното заболяване се характеризира с намаляване пропускливостта и потъмняване на очната леща. В ранните етапи болестта обикновено протича без отличителни оплаквания. Но в по-напреднал стадий симптомите на катаракта могат да повлияят на ежедневието ви и значително да влошат качеството на живот. Старческото перде затруднява нощното виждане, предизвиква замъгляване на зрението или двойно виждане и се проявява с повишена светлочувствителност.

Макулната дегенерация е друго социално значимо очно заболяване, което се свързва с вредното влияние на UVB лъчението. Това заболяване на ретината протича с увреждане на централната зона, където са съсредоточени клетките, отговорни за правилното възприемане на цветовете и поддържането на нашето централно зрение. Тъй като макулната дегенерация е необратима, а в напреднал стадий води до слепота, е важно да се спазват стриктно препоръките за превенция на болестта.

Как да се пазим от лятното слънце за добро зрение?

Първата стъпка към намаляване на риска е носенето на слънчеви очила, блокиращи ултравиолетовите лъчи и шапки с периферия. Обикновено големината на стъклата е въпрос на лични предпочитания, но от гледна точка на безопасността по-големият размер е за предпочитане. Тъй като слънцето е най-силно между 12 и 16 часа избягвайте да прекарвате време навън в този диапазон. За да предотвратите неблагоприятното влияние на слънчевите лъчи върху кожата на деликатната околоочна зона, нанасяйте слънцезащитен продукт в този участък.

Доверете се на природна защита срещу лятното слънце

Околут Комби / Ocolut® Combi е най-добрата естествена и безвредна защита на очите от слънчевите лъчи. Този мощен офталмопротектор е създаден с грижа за зрението и осигурява двата най-важни очни пигмента – лутеин и зеаксантин. Те имат способността да филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчите. Продуктът е подсилен допълнително с антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Астаксантинът неутрализира негативното влияние на свободните радикали върху докозахексаеновата киселина в ретината, която има ключова роля за доброто зрение. Проантоцианидин укрепва колагена и еластина на очните съдове, помага за подобряване на кръвотока в ретината и има противооточно действие. Продуктът е с отличен профил на безопасност и се препоръчва за дълговременна употреба. Приема се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Икономически изгоден и подходящ за вегани и вегетарианци.

borola