очи слънце

Нашите очи отчаяно се нуждаят от щит срещу жаркото слънце. В противен случай рискуваме да увредим очната повърхност и да станем жертва на редица офталмологични заболявания, някои от които водят до загуба на зрението.

Съвети как да защитим нашите очи от опасното слънце

Запознаване със слънчевия ход

Колкото и изненадващо да звучи, излагането на слънце в централната част на деня (от 12 до 16 ч.) е опасно за кожата, но НЕ и за очите. Разбира се, за това си има обяснение. Слънцето е в най-високата си точка в небето и очите са защитени от сянката, която хвърлят миглите. Особена предпазливост трябва да проявяваме обаче по изгрев и залез, тъй като слънцето е ниско и лъчите му директно влизат в очите.

Избор на качествени слънчеви очила

Висококачествените слънчеви очила не са излишен лукс, а необходимост. Когато са добре подбрани, те допълват визията и най-важното – пазят очите от вредните слънчеви лъчи. При избора им задължително трябва да обърнем внимание дали:

  • осигуряват 100% защита от UVA и UVB лъчите – на това условия отговарят очилата с етикет UV 400
  • цветът на стъклата отговаря на средата, в която ще ги носим, и на дейностите, които ще извършваме с тях – важно е да имаме предвид, че всеки цвят влияе по различен начин на нашето възприятие за заобикалящия свят
  • покриват по-голяма площ на лицето – колкото повече очилата покриват лицето, толкова по-добре, защото по-малко пряка светлина ще достигне очите
  • стъклата са поляризирани – поляризацията намалява отблясъците от отразяващи повърхности като вода и настилка и подобрява контраста на зрението

Носене на шапка

Може да звучи нелогично, но е факт. Установено е, че носенето на бейзболна или широкопола шапка в допълнение към слънчевите очила намалява слънчевата радиация върху очите с до 90%. Причината е, че шапката служи като механична бариера между очите и лъчите.

Природни очила, които по естествен начин пазят нашите очи от силното слънце

Околут Комби/Ocolut® Combi е най-добрата естествена и безвредна защита на очите от слънцето. Този мощен офталмопротектор доставя на очите оптимално количество лутеин и зеаксантин – очни пигменти, които доказано филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчите. За оптимален ефект действието на лутеин и зеаксантин е допълнено от антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Астаксантин блокира негативното действие на свободните радикали върху докозахексаенова киселина в ретината, която има ключова роля за доброто зрение. Проантоцианидин укрепва колагена и еластина на очните съдове, помага за подобряване на кръвотока в ретината и има противооточен ефект.

Лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин взаимно допълват и усилват своето действие. Имат доказан произход и качество. Не вредят на здравето.

borola