какво издават очите

Посещението при офталмолог може да даде ценна информация не само за зрението, но и за цялостното здравословно състояние на организма. В следващите редове вижте какво издават очите и как да се погрижите за тях.

Какво издават очите за състоянието на сърдечно-съдовата система

Кръвоносните съдове, разположени в задната част на окото, известни още като ретинална васкулатура, могат да подскажат за състоянието на сърдечно-съдовата система. Потенциални проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, които могат да се посочат след пълен офталмологичен преглед са:

  • Хипертония
  • Запушване на артериите

Високото кръвно налягане (хипертония) е свързано със силен натиск на кръвта, която изпомпва сърдечния мускул, върху стените на артериите. Във връзка с очите, високото кръвно налягане може да доведе до хипертонична ретинопатия или да увреди кръвоснабдяването на зрителния орган. При преглед на кръвоносните съдове в очите офталмологът може да открие доказателства за хипертония. Това състояние може да доведе до замъгляване на зрението, подуване, кървене в окото, образуване на тромби, увреждане на нервите и инсулт на окото.

Засичането на малки емболи в окото може да бъде знак за артериална емболия. Състоянието ограничава или прекъсва потока на кръв към главата и шията, като може да предизвика увреждане на тъканите и загуба на зрението. Причината обикновено е запушване на кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки.

Проблеми със зрението може да са индикация за диабет

Диабетът е заболяване, което в някои случаи се установява след офталмологичен преглед, тъй като началото му е бавно и често няма ясно изявени симптоми. Невъзможността на тялото да произвежда инсулин има негативен ефект върху целия организъм. В окото високата кръвна захар може да доведе до проблеми в малките кръвоносни съдове. Ретината на окото е много чувствителна към хранителния и химичния дисбаланс, който диабетът създава в тялото. Тя може да бъде силно увредена и в резултат на това да се развие очното заболяване диабетна ретинопатия. Ако не се лекува, това състояние може да предизвика болка, дискомфорт и подуване. Усложнение на очното заболяване може да доведе и до слепота.

След като споделихме за какви здравословни състояния може да подсказват проблемите с очите, вижте как да се погрижите за зрението с помощта на изцяло природен продукт

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна защита. Той съдържа специално подбрана комбинация от незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Продуктът се грижи за доброто здраве на очите. Облекчава сухотата и умората, предпазва ретината и макулата от действието на свободните радикали, подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на очите. Продуктът е под формата на растителни капсули и се дозира по 1 капсула дневно, след хранене. Няма данни за нежелани реакции.

borola