лутеин и зеаксантин

Следващите редове са за всички любопитни да разберат каква е ролята на пигментите лутеин и зеаксантин за очното здраве. Споделяме какви са полезните свойства на очните пигменти и добри източници, откъдето да си ги набавите.

Ползи от лутеин и зеаксантин за очното здраве

Лутеин и зеаксантин са двата най-важни очни пигмента, свързани по-специално със здравето на макулата и ретината. Познати са още като ксантофили. Това са вид каротеноиди, които осигуряват яркото оцветяване на голяма част от плодовете и зеленчуците и ги предпазват от излишната светлинна енергия, като я абсорбират. По този начин защитават растенията от увреждането на силните слънчеви лъчи. Лутеин и зеаксантин са наричани още макулни пигменти. Малката област в центъра на ретината, наречена макула, е изградена от фоторецепторни клетки. Те отговарят за преобразуване на светлината в детайлни цветни образи в мозъка. Концентрацията на двата пигмента в задната част на зрителния орган ги прави полезни за очното здраве.

Ползите от двата пигмента са свързани предимно с мощните им антиоксиданти свойства. Лутеин и зеаксантин се борят с вредите от свободните радикали, причинени от синята светлина и от излагането на слънце, намаляват възпалението и оксидативния стрес. Това прави пигментите изключително ефективни за превенция на очни заболявания като глаукома, катаркта, и възрастово обусловена макулна дегенерация. Всички те водят до увреждане на макулата на окото – областта, отговорна за финото зрение. Помагат още и при диабетна ретинопатия – състояние, породено от увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината поради продължително високи нива на кръвната захар, което може да се случи на хора с диабет. Недостигът на лутеин и зеаксантин в организма е предпоставка за развитие на споменатите проблеми с очите.

Хранителни източници, чрез които да си набавите двата очни пигмента

Основните източници на тези каротеноиди са:

  • тъмни листни зелени зеленчуци като спанак, зеле, броколи
  • червено грозде
  • магданоз
  • яйчен жълтък

Въпреки че лутен и зеаксантин са отговорни за ярките цветове на много плодове и зеленчуци, те всъщност се съдържат в най-големи количества в зеленолистните зеленчуци. Причината е, че при тях хлорофилът „маскира“ оцветяването от лутеиновите и зеаксантинови пигменти и придава характерния зелен цвят.

Осигурете на очите си оптимално количество очни пигменти с помощта на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна защита. Той съдържа специално подбрана комбинация от незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Продуктът се грижи за доброто здраве на очите. Облекчава сухотата и умората, предпазва ретината и макулата от действието на свободните радикали, подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на очите. Продуктът е под формата на растителни капсули и се дозира по 1 капсула дневно, след хранене. Няма данни за нежелани реакции.

borola