нужда от детски слънчеви очила

Децата имат нужда от слънчеви очила, дори повече от възрастните, защото за разлика от тях детските очи не могат ефективно да филтрират вредното ултравиолетово лъчение. През лятото децата прекарват почти цялото си време навън и са изложени на пряка слънчева светлина. Офталмологът д-р Нитика Арора от клиника Mayo Clinic (САЩ) обяснява, че „При децата кожата на клепачите и тази около очите е по-деликатна, пропусклива и уязвима, отколкото при възрастните“.

Уврежданията на очите причинени от слънчевата ултравиолетова светлина се натрупват с времето и незащитеното излагане на слънце може да доведе до необратими увреждания в хода на юношеството. Слънчевите очила предпазват и кожата около очите и затова е необходимо носенето на слънчеви очила.

Децата се нуждаят от слънчеви очила не само при слънчево време

Въпреки че много хора смятат, че слънчевите очила са необходими само когато времето е слънчево, очните лекари твърдят друго. Те са необходими дори при облачно време. В дните, когато има висока облачност, UV индексът е също толкова висок, колкото когато небето е ясно.

UV-лъчите се отразяват от много повърхности като сняг, вода, пясък и дори сгради. Интересен факт е, че снегът отразява 94% от UVB- лъчите, а водата само 8%. Отразената ултравиолетова светлина е също толкова вредна, колкото и прякото излагане на ултравиолетови лъчи. Тя е отговорна за 50% от ултравиолетовата радиация, на която сме подложени. Затова е необходимо да се носят слънчеви очила и през зимата, на плажа и на басейн. Безопасно е да се излиза без такива при дъждовно или мъгливо време тъй като UV радиацията е намалена при тези условия.

Как да изберем подходящи слънчеви очила за децата?

Важно е да се знае, че когато се избират подходящи слънчеви очила за вашето дете е необходимо да се спазват някои определени изисквания. Ето и няколко съвета за по-лесно ориентиране и задоволяване нуждата от сигурна протекция.

Детските слънчеви очила трябва задължително да имат UV защита

Изберете слънчеви очила, които блокират 99% – 100% от UVA (дълги) и UVB (къси) лъчи. Хубаво е да са по-големи, за да покриват голяма част от кожата на вашето дете и така ще предпазят и деликатната част около клепачите. Ако дето ви има нужда да носи коригиращи лещи, може да помислите са фотохромни лещи, наричани още преходни лещи, за да премахнете нуждата от очила. Фотохромните лещи автоматично се променят от прозрачни лещи към потъмнели при наличие на слънчева светлина. Тези лещи блокират 100% от UV лъчите на слънцето.

Детските слънчеви очила трябва да са здрави

Активните деца се нуждаят от слънчеви очила, които са издръжливи при удари. Такъв тип са направените от удароустойчивия материал поликарбонат. Хубаво е рамките да са огъващи се, но нечупливи и да пасват плътно на лицето на детето.

Лекота и удобство

Друг важен фактор при избора на подходящи детски слънчеви очила е комфортът. Тъй като кожата на малчуганите е доста чувствителна, е необходимо материалите от които са изработени очилата да са максимално качествени и съобразени със спецификата й. Висококачествените детски слънчеви очила са направени от хипоалергенни материали, които не предизвикат дискомфорт и са удобни за продължително носене.

Размер и правилно прилягане на детските слънчеви очила

Всеки модел на детски слънчеви очила имат конкретен размер, с който трябва да се съобразите при избора. Той се определя не от възрастта на детето, а от посочените в различните части на рамката размери в милиметри. Посочват се дължината на дръжките на очилата, ширината на наносника и дължината на отделните стъкла.

Повечето от децата не обичат да носят слънчеви очила, но при правилния избор на такива и добрия пример, можете да се погрижите очите им да бъдат защитени и да нямат сериозни проблеми с тях с течение на времето.

Осигуряване на пълна и качествена защита на детските очи с природен продукт

Освен носенето на слънчеви очила в някои случаи е необходима и допълнителна помощ за пълна, и качествена защита на детските очи. Затова родителите спокойно могат да се доверят на Околут / Ocolut®. Той е офталмологичен природен продукт, специално създаден за децата.

Благодарение на състава си от високо пречистени очни пигменти лутеин (6 мг) и зеаксантин (450 μg) продуктът филтрира и неутрализира фототоксичното въздействие на UV – лъчението. Също така обезврежда свободните радикали в макулата и ретината.

Приемът е удобен за децата – по 1 капсула дневно след храна и може да се приема продължително време. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg

borola