Side Menu

Последни публикации

Очна хипертония

Очна хипертония – полезна информация за състоянието

Терминът очна хипертония се използва, когато налягането в зрителния анализатор, наричано още вътреочно налягане е по-високо от нормалното. То се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg) и обичайно стойностите му варират от 10 до 21 mm Hg. Сама по себе си очната хипертония не винаги се проявява с ясно изразени симптоми. Но ако не се овладее навреме, състоянието може да увреди зрителния нерв и да доведе до глаукома.

Повече за състоянието

Високото вътреочно налягане се появява в резултат от дисбаланс в производството и отводняването на течности в окото, поради неправилно функциониране на дренажните канали. Те отговарят за извеждане на течността от вътрешността на зрителния орган. Тъй като производството на флуиди не прекъсва, с времето количеството им в окото се увеличава и налягането се повишава. Очната хипертония може да засегне хората от всяка възрастова група, но се среща най-често при лица над 40 години, тези които имат фамилна анамнеза или диабет. Състоянието често не дава никакви признаци, че се развива, тъй като не причинява директно увреждане на тъканите в окото. Обикновено повишеното очно налягане се открива по време на профилактичен преглед при офталмолог.

Очна хипертония и глаукома

Очна хипертония и глаукома са различни състояния, макар и често свързани помежду си. В първия случай зрителният нерв, който предава визуална информация към мозъка, не е засегнат и зрението не е увредено. Но очната хипертония е предпоставка за развитие на глаукома, тъй като повишеното налягане може да увреди зрителния нерв с течение на времето, ако не се лекува. Глаукомата уврежда клетките на зрителния нерв и се проявява със замъгляване на зрението, намаляване на зрителното поле и дори може да доведе до пълна слепота, ако не се овладее своевременно.

Природно средство, което осигурява надеждна профилактика на зрението

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият изцяло природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за здрави очи. Всяка капсула представлява рационална комбинация от най-мощните протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната формула осигурява пълна грижа за очите и гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести. Препоръчва се от офталмолозите у нас при катаракта, късогледство, ретинопатия, повишено очно налягане и възпален очен нерв. Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Не крие риск от нежелани ефекти и странични реакции. Има удобен прием и е икономически изгоден.

borola

2 Коментари

0
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
Румяна
Румяна
05.05.2022 6:05

И какви са симптомите?

Екип Околут
Админ
Екип Околут
05.05.2022 10:33
Отговор на   Румяна

Здравейте,

Очната хипертония не дава специфични симптоми и точно това е проблемът. Ако чувствате умора в очите, главоболие, сълзене и т.н това не означава. че се касае за очна хипертония. Именно по тази причина всички хора над 40 години е добре да правят поне веднъж годишно профилактични прегледи при очен лекар и да приемат Околут Комби – пълна комбинация от антиоксидантни и специфични филтри за окото.

Поздрави!

Мед. екип, Околут

2
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x