глаукома налягане

Вече има приложение, което позволява да се изчисли целевото налягане в окото, необходимо за спиране развитието на глаукома. Става въпрос за SSY Engine (Save Sight Years Engine) – софтуер, разработен в сътрудничество на:

  • Андерс Хейжил, консултант в офталмологичното отделение на университетска болница Skåne в гр. Малмьо, Швеция, и преподавател в шведския университет „Лунд“
  • Магнус Брандел, мениджър на медицинския отдел на американската биофармацевтична компания AbbVie за скандинавските страни
  • американската биофармацевтична компания AbbVie
  • американската фармацевтична компания Allergan

Софтуерът допълва клиничния опит и подкрепя решения, които биха могли да забавят прогресията на коварното очно заболяване и да запазят зрението.

Глаукома и измерване на целевото налягане в окото

„Постигането на адекватен контрол върху налягането вътре в окото е най-добрият начин за овладяване на глаукома. Такъв контрол се постига, като се изчислява т.нар. целево налягане. Това е стойността на вътреочното налягане, необходима за значително забавяне прогресията на очното заболяване. И още – за намаляване на риска от влошено качество на живот“. Пояснението е на д-р Франсиско Хавиер Гони. Той е:

  • завеждащ отделението по офталмология в болница Mollet del Vallés в Барселона, Испания
  • консултант по глаукома в Интегралния център за лечение на глаукома в болница Quirón-Teknon в каталунската столица

Предвид казаното от д-р Гони…

SSY Engine помага да се приложи персонализиран подход в съответствие с Насоките на Европейското общество по глаукома (EGS). Благодарение на софтуера специалистите офталмолози имат възможност да оценят и изчислят вътреоочното налягане на всеки пациент. За целта използват алгоритъм, базиран на доказателства от сравнителни проучвания. Чрез информация за възрастта, загубата на зрителното поле, скоростта на прогресия на заболяването и очното налягане SSY Engine:

  • екстраполира данни за очакваната еволюция на заболяването
  • дава ясна визуална картина на ситуацията, при която качеството на живот на пациента ще бъде влошено

„Софтуерът помага за две неща. Първо, да се проследи прогресията на глаукома. Второ, да се подобри състоянието на очите и зрението при пациентите чрез изчисляване на целевото налягане в окото“. Това са заключителните думи на д-р Гони.

Срещу високо очно налягане и глаукома офталмолозите у нас препоръчват…

Двата продукта са удачно решение за налагане на контрол върху налягането в окото и намаляване на риска от глаукома. Освен в превенцията могат да се използват и в лечението на очното заболяване. Напълно безопасни са и са подходящи за продължителен прием. Налични са в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola