очни проблеми

Всеизвестен е фактът, че ежедневната работа с компютър води до поява на очни проблеми. Как дигиталните устройства влияят върху зрението ни и какви са мерките за справяне с нашумелите проблеми – прочетете в следващите редове.

Работата на голяма част от хората днес е свързана с дълготраен ежедневен престой пред монитора

Обезпокоителен е фактът, че 9 от 10 души, работещи продължително с компютър, се оплакват от очни проблеми. Най-честите зрителни смущения са прекомерното очно сълзене, изсушаване на окото, влошено зрение, напрежение и др.

Хората, които продължително време работят с компютър, са застрашени от потенциален риск за развитие на синдром на компютърното око. Той се характеризира със замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина. При засегнатите от него може да се наблюдава още силна умора в областта на очите, зачервяване и сълзене. Колкото по-продължителна е работата с компютър, толкова повече мускулите в очите се напрягат, което води до увреждане на остротата на зрението.

Една от причините за сухотата, например е това, че работейки на компютър, човек мига с 50% по-малко от обикновено. Дневната светлина, която се отразява в монитора е друга причина, поради която очите страдат. Понижава се естественото овлажняване на очите, като състоянието е по-известно под наименованието “сухо око”. Тези симптоми на синдрома на компютърното око е възможно да се дължат на намалено отделяне на слъзен секрет. Това се получава вследствие на по-рядкото мигане при взирането в монитора, ярките отблясъци от екрана и др.

Смартфоните – още една причина за поява на очни проблеми

Неотстъпващи по функционалност на компютрите, смартфоните позволяват непрекъсната връзка с останалия свят и други ежедневно необходими дейности на съвременния човек. И в това няма нищо лошо.

Проблемът идва от нерационалното използване на тези устройства и все по-масовото им навлизане в живота ни. Екраните на смартфоните са малки и забелязването на всички детайли по тях изисква често присвиване и напрягане на очите. Този проблем е актуален при повече от половината хора по света и ефектът от него тепърва ще се проявява.

Синдромът на компютърното око, проблемите с фокусирането, кривогледството и двойното виждане се очаква да се превърнат в основни очни проблеми в близко бъдеще

Според специалистите, радиацията, която се излъчва от екрана на смартфона, може освен до главоболие да доведе и до преждевременно развитие на катаракта. Излагането на очите на пряката синя светлина, идваща от дисплея на смартфона, е възможно да предизвика увреждане на ретината. Постоянното взиране в екрана на смартфона е възможно да доведе до задълбочаване на определени очни проблеми като далекогледство и пресбиопия.

Как да предпазим зрението си от увреждане при работа с дигитални устройства?

  • Специалистите препоръчват да преустановявате взирането в екрана за 20 секунди на всеки 20 минути. На всеки 2 часа е необходимо да се прави почивка в рамките на 10 минути
  • Поставете монитора на компютъра на височина малко под нивото на очите, като разстоянието трябва да е не по-малко от 60 см.
  • За да се предотвратят отблясъците от екрана е добре да се постави специален филтър върху него
  • Коригирайте осветлението по време на работа с компютър. Обикновено синдрома на компютърното око засяга хората, които са изложени на силна светлина вътре и извън помещението в което се намират
  • Ако светлините от компютърния екран са прекалено силни, е добре да се монтира предпазен екран върху обикновения. Стените на стаята, в която се работи не бива да бъдат твърде светли, за да не предизвикват допълнителни отблясъци, увреждащи окото
  • Не забравяйте да мигате. Така подобрявате състоянието на слъзния филм и се предпазвате от “сухо око”. Специалистите съветват на всеки 30 минути да се мига бавно по 10 пъти.

Погрижете се за зрението си с приема на естествен офталмопротектор

Подобрете зрението си и понижете риска от развитие на синдрома на компютърното око чрез прием Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е съчетание от четирите основни съставки, осигуряващи здравето на ретината, както и доброто зрение. Мощната офталмопротективна комбинация от високи количества лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин, предпазва зрението от вредното влияние на дигиталните устройства. Астаксантин и проантоцианидин взаимно усилват ефекта си и оказват мощна антиоксидантна защита на окото. Укрепват кръвоносните съдове на ретината и стабилизират нейната функция. Лутеинът и зеаксантинът притежават регенериращо действие върху естествените очни филтри. Лутеин и зеаксантин допълват и потенцират действието на антиоксидантната очна защита.

Благодарение на редовната употреба на природния протектор на очното зрение – Околут Комби, всеки от нас получава максимална очна протекция . Околут Комби се препоръчва при умора и сухота в очите, повишено очно налягане и проблемно нощно виждане. Той осигурява пълна пигментна и съдова защита, забавя стареенето на очите и подобрява зрителната острота. Околут Комби притежава изключително лесно приложение – по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

borola