преглед на зрението

Осъществяването на редовен преглед на зрението е ключ към доброто очно здраве на малки и големи. Вижте защо никой не бива да пропуска час при офталмолога.

Преглед на зрението при новородени (особено недоносени бебета) и деца до 2 години

През първите седмици от живота на новороденото, особено ако то е преждевременно родено, е важно да се изследва очното дъно. Това се прави, за да се отхвърли възможността за ретинопатия на недоносеното – водеща причина за детска слепота в света. Препоръчително е да се направи контролен преглед в случай че детските очи сълзят или гледат в различни посоки, роговиците са големи, очните ябълки трептят неволно или детето има непоносимост към светлина.

Преглед между 3 и 8-годишна възраст

Нерядко трудностите при усвояване на нови знания се дължат на зрителни проблеми. Именно възрастовият период 3-8 години е най-подходящ за откриване и корекция на потенциалните нарушения в зрението. При регулярен преглед може да се забележат нарушения на бинокулярното зрение (зрителна координация) и смущения в акомодацията (способността на окото да вижда както наблизо, така и надалече).

Преглед на зрението при юноши

Хормоналните промени в пубертета могат да доведат до рефракторни нарушения (най-вече късогледство) или до тяхното задълбочаване (покачване на диоптъра). Ето защо е важно тийнейджърите да не пропускат прегледа при офталмолог.

Преглед между 20 и 40 години

В този възрастов период диоптърът обикновено се стабилизира и може да се пристъпи към рефрактивна хирургия за сваляне на очилата. Прегледът е задължителен, тъй като съществува риск от покачване на вътреочното налягане и проблеми с очното дъно. Тези фактори са предпоставка за разкъсвания и отлепване на ретината при пациенти с миопия (късогледство).

Преглед след 40-годишна възраст

Хората между 40 и 45-годишна възраст задължително трябва да се изследват за симптоми на пресбиопия или преумора на очите. Също така е важно да им се измери вътреочното налягане и да се наблюдава зрителният нерв, за да се направи оценка на зрителното поле и да се отхвърли опасността от глаукома. Прегледът на тази възраст е важен, защото може да предотврати загубата на зрение.

Преглед на зрението при хора над 60 години

С напредване на възрастта се увеличава рискът от поява на възрастово обусловени очни заболявания. Такива са макулна дегенерация, катаракта и глаукома. Навременният преглед може да предотврати тяхната поява или да помогне за забавяне на развитието им.

Вече знаете защо не бива да отлагате преглед на зрението. А сега е време да разберете как с помощ от природата да се погрижите за очното здраве на себе си и любимите си хора

Все повече офталмолози у нас препоръчват на своите малки и големи пациенти да осигурят оптимална грижа за очите и зрението с приема на:
Околут/Ocolut® – офталмологичен природен продукт, който осигурява пълна грижа за очите и зрението на децата. Всяка негова капсула съдържа най-важните очни пигменти – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките са комбинирани така че да подпомагат детското зрение, функцията на макулата и лещата на окото.

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Снабдявайки очните структури с оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg), той осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите и:

  • намалява риска от очни заболявания при хора от рисковите групи (пушачи, хипертоници).
  • успешно се използва за профилактика и лечение на съдова патология – ретинопатия (диабетна, хипертонична, атеросклеротична)
  • помага при пролиферативни процеси в окото

Продуктите са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием.

borola