причини за отслабване на зрението

Започнали сте да виждате лошо? Тогава узнайте кои са главните причини за отслабване на зрението. По този начин правилно ще се ориентирате и какви мерки да предприемете, за да усилите зрението и предпазите зрителните органи.

Миопия, хиперопия и пресбиопия

Трите състояния, познати като късогледство, далекогледство и старческо далекогледство са често срещани виновници за отслабване на зрението.

Миопия (късогледство) възниква, когато очната ябълка се явява прекалено дълга за роговицата и лещата. Късогледството се характеризира с добро зрение наблизо и размазано при гледане на по-далечни обекти. То може да се унаследи, но често се развива в резултат на продължителна работа с компютър, професия, свързана с детайлна дейност или често и дълговременно четене.

Хиперопията е състояние, противоположно на миопия. За да се развие далекогледство, роговицата и лещата трябва да са извити така, че слънчевите лъчи да се фокусират зад ретината, вместо върху нея. В резултат на това, обектите наблизо изглеждат размазани, а тези в далечина – кристално ясни.

Пресбиопия или старческо далекогледство се развива естествено с напредване на възрастта. Симптоми могат да се забележат около 40-тата година, като се изпитва още трудност при фокусиране на близки обекти. Тази неспособност е резултат от втвърдяване на лещата на окото.

Очни заболявания като причини за отслабване на зрението

Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга ретината (светлочувствителната част на окото, където са фокусирани изображенията). В резултат макулата, отговорна за остротата на централното зрение, се уврежда. Възрастово обусловеното заболяване може да стане причина не само за отслабване на зрението, а и за неговата прогресивна загуба.

Катарактата се характеризира се с постепенно помътняване на лещата на окото. Първи признаци на увреждане са дефекти в периферното зрение и слабо нощно виждане.

Диабетна ретинопатия е друго очно заболяване, характеризиращо се с влошаване на зрението. Диабетът може да причини развитие на малки, необичайни разклонения в кръвоносните съдове, които подхранват ретината. Това отслабва зрението. С течение на времето може да доведе до сериозно увреждане на ретината.

Пигментният ретинит постепенно влошава нощното зрение, силно отслабва страничното и може да доведе до пълно увреждане на зрението. Първият симптом на наследственото заболяване – нощна слепота, се проявява още в детството или юношеството.

Средства за противодействие на основните причини за отслабване на зрението

Ако сте предразположени или вече страдате от някое от посочените състояния или заболявания, незабавно се погрижете за зрението си. Навременните мерки могат положително да повлияят остротата на зрението и да го предпазят от сериозно увреждане. Можете да осигурите пълна пигментна и съдова протекция на зрителните органи с продуктите Околут. Известните очни протектори съдържат мощни комбинации от естествени пигменти и антиоксиданти за очи, които действат в няколко основни направления. Възстановяват макулния пигмент, въздействат върху фоторецепторните клетки в окото, подобряват остротата на зрението и предпазват очите от фототоксичното действие на слънчевите лъчи. Съдействат още за предпазване на съдовете на ретината, подобряване на кръвоснабдяването на окото и намаляване пропускливостта на капилярите. Това е особено важно при профилактика и допълващо лечение на съдова патология, като диабетна ретинопатия.

borola