профилактика катаракта

И без да сте предразположени или фамилно обременени, е добре да започнете профилактика на катаракта (перде на окото). Вижте какви действия да предприемете, за да държите надалече коварното очно заболяване.

Пазете очите от слънцето

Слънцето носи радост, но крие и опасности. Прекомерното излагане на UV лъчите може да доведе до редица здравословни преоблеми, които касаят основно кожата и очите. Катаракта е едно от очните заболявания, което може да се развие при прекомерно облъчване с ултравиолетови лъчи. Ето защо не бива да прекалявате със слънцето. Освен това винаги когато сте навън носете слънчеви очила със 100% UV защита и поляризация. За още по-голяма протекция, сложете и широкопола шапка.

Защитете очите от опасната синя светлина

Според специалисти излъчваната от екраните на дигиталните устройства синя светлина увеличава риска от катаракта в дългосрочен план. С оглед на това се препоръчва времето, прекарвано пред телевизора, компютъра, таблета или телефона значително да се съкрати. Ако прекарвате голяма част от работното време пред компютър, носете антирефлексни очила с филтър за синя светина и не пропускайте кратките почивки между служебните занимания.

Избягвайте да пушите и пиете алкохол, за да осигурите сигурна профилактика на катаракта

Свободните радикали в цигарения дим се натрупват в тялото и с течение на времето могат да предизвикат много сериозни заболявания включително и катаракта. Прекомерната консумация на алкохол, пък влошава снабдяването на очните тъкани с хранителни вещества, което също е предпоставка за развитие на очното заболяване. С оглед на казаното дотук е желателно своевременно да изкорените вредните привички.

Повишете физическата активност

Доказано е, че умерената физическа активност е в състояние да намали риска от катаракта. За постигане на оптимални резултати е препоръчително да отделяте 30 минути 5 пъти седмично за тренировки с умерена интензивност.

Консумирайте повече тъмнозелени листни зеленчуци

Установено е, че листните тъмнозелени зеленчуци, значително понижават опасността от катаракта. Причината е, че съдържат много вещества с антиоксидантна активност. Тук ще отличим две от тях – лутеин и зеаксантин, които естествено се съдържат в ретината и очната леща. Те предпазва ретината и макулата (централната зона на ретината) от негативното въздействие на свободните радикали и неутрализират UV лъчите.

Доверете се на мощен офталмопротектор за успешна профилактика на катаракта

Околут Комби/Ocolut® Combi е природно средство за естествена превенция на катаракта. Осигурете си неговия прием, за да си набавите оптимални дози от най-важните очни пигменти (лутеин; зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин; проантоцианидин). Съставките са комбинирани така че да гарантират пълна пигментна и съдова защита на очите и да подпомагат очното здраве. Редовният прием на продукта по 1 растителна капсула на ден, след хранене допринася за:

  • по-добра функция на фоторецепторните клетки
  • по-силно зрение
  • по-бавно стареене на очните клетки
  • по-увеличена макулна плътност

Няма противопоказания дори при дълговременна употреба. Подходящ за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в изцяло растителни капсули (VGcaps).

borola