профилактика на зрението при деца

За да се радват малчуганите на добро очно здраве, от първостепенно значение е какви грижи полагат родителите за профилактика на зрението при деца. Особено важно е да споменем, че при най-малките пренебрегването на зрителните смущения е възможно да повлияе негативно върху интелектуалното развитие на детето. Причината е, че посредством това сетиво получаваме съществена информация за заобикалящата среда. За да бъдем максимално полезни, в следващите редове споделяме важни съвети за превенция на очни болести и зрителни смущения при децата.

Редовни прегледи при офталмолог за профилактика на зрението при деца

Редовните прегледи при очен лекар са полезни за зрението на малки и големи. Грижата започва още с раждането на децата, като това важи с пълна сила за недоносените бебета. Препоръчително е да се изследва очното дъно, за да се отхвърли опасността от ретинопатия. Ако забележите някоя от следните индикации, е добре да се осъществи повторен преглед:

  • Сълзене
  • Силна светлочувствителност
  • Уголемени зеници
  • Детските очи гледат в различни посоки

Регулярните прегледи трябва да продължат и в детско-юношеската възраст, тъй като е възможно да настъпят рефракторни нарушения, най-често късогледство. Децата обикновено сигнализират при проблем със зрението, затова обърнете специално внимание на оплакванията им.

Ограничаване на престоя пред екраните на дигиталните устройства

Покрай онлайн обучението и социалната изолация децата прекарват все повече време пред екраните на дигиталните устройства. Респективно през изминалите 2 години е нараснал броят на зрителните смущения, като късогледство сред най-малките. За да съхранят доброто зрение на малчуганите, родителите е добре да сведат до минимум часовете прекарани пред телевизори, телефони, таблети и компютри. Друга важна препоръка е да се следи за дистанцията между детските очи и екрана на устройствата. Хубав навик, който родителите могат да изградят, е спазването на правилото 20:20:20 от децата.

Балансирано хранене

Храната е източник на редица полезни за зрението витамини, мастни киселини и минерали, които са необходими за правилното развитие на детските очи. Най-важни са плодовете и зеленчуците с червен или оранжев цвят, защото са богати на витамин А и бета каротин. В ежедневното меню трябва да присъстват и каротеноидите лутеин и зеаксантин, които се съдържат в големи количества в зеленолистните зеленчуци. Рибата и морските дарове пък са добър източник на омега-3 мастни киселини, които също са от полза за детското зрение.

Природен продукт за надеждна профилактика на зрението при деца

Околут/Ocolut® е мощен офталмопротектор, който осигурява цялостна грижа за очното здраве на децата. Съставът му е рационална комбинация от два незаменими очни пигмента – лутеин и зеаксантин. Активните съставки са в оптимални количества за детските очи. Те се натрупват в макулата и действат като вътреочни филтри. Приемът на продукта предпазва очите на най-малките от слънчевата и изкуствена светлина и неутрализира натрупването на свободни радикали, които предизвикват зрителни увреждания. Подходящо е да се употребява за профилактика и като допълващо лечение при очни заболявания. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Продуктът е с висок профил на безопасност и няма данни за странични ефекти.

borola