късогледство при малки деца

Месеците на социална изолация доведоха до нарастване на случаите на късогледство при малки деца. Това сочат изследвания от цял свят. В следващите редове ви запознаваме с резултатите на някои от тях.

Данни от проучвания, които откриват връзка между продължителното стоене вкъщи заради COVID-19 и значителният ръст на късогледство при малки деца

8-годишните прекарват средно 5 пъти повече часове дневно пред дигиталните устройства в допълнение към времето пред екрана за училищна подготовка. Заключението е на канадски учени. Те стигат до него, като анализират физическата активност на децата и времето, което те прекарват на открито, пред монитора и в социалните медии в условия на ковид пандемия.

При 123 535 деца в началното училище, пък е налице намалена зрителна острота след прекратяване на присъственото обучение по време на първата вълна на пандемията. Това отчита изследване на университет „Емори“ в гр. Атланта, Мичиганския университет в гр. Ан Арбър и Медицински университет в гр. Тиендзин. То е проведено в периода януари-юни 2020 г. Оказва се, че способността на децата от 6 до 8 години да виждат надалече е намаляла драстично в сравнение с предишни години. За референция са послужили данни от профилактични прегледи на очите, провеждани в началото на учебната година в периода 2015-2019.

Интересното в случая е, че не е отчетено намаляване на зрителната острота при по-големите ученици. Ето и обяснението на учените…

„Онлайн обучението само по себе си не би могло да е основната причина за т.нар. училищно прогресиращо късогледство при малчуганите. Все пак учениците в начален етап имат по-малко онлайн дейности за изпълнение от тези в прогимназиален и гимназиален. Според нас най-вероятното обяснение на случващото се е по-силното влияние на малките ученици от факторите на околната среда. В случая визираме ярката изкуствена светлина“. Хипотезата е публикувана в сп. JAMA Ophthalmology, което в изданието от 14 януари 2021 г. излиза със заглавие, че 2020 е година на карантинното късогледство.

Нежната сила на природата срещу късогледство при малки деца

В условия на ковид пандемия очите на малчуганите се нуждаят от допълнителна защита. Ние от компания „Борола“ знаем това и горещо препоръчваме специално създадения за детските очи и зрение офталмопротектор Околут/Ocolut®. Продуктът съчетава в себе си силата на специфичните очни пигменти лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Изцяло натурален е, има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Приеман редовно по 1 растителна капсула дневно той:

Продуктът е наличен в аптеките в страната. Може да се поръча и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola