Side Menu

Последни публикации

късогледство при малки деца

Късогледство при малки деца бележи бум през пандемията

Месеците на социална изолация доведоха до нарастване на случаите на късогледство при малки деца. Това сочат изследвания от цял свят. В следващите редове ви запознаваме с резултатите на някои от тях.

Данни от проучвания, които откриват връзка между продължителното стоене вкъщи заради COVID-19 и значителният ръст на късогледство при малки деца

8-годишните прекарват средно 5 пъти повече часове дневно пред дигиталните устройства в допълнение към времето пред екрана за училищна подготовка. Заключението е на канадски учени. Те стигат до него, като анализират физическата активност на децата и времето, което те прекарват на открито, пред монитора и в социалните медии в условия на ковид пандемия.

При 123 535 деца в началното училище, пък е налице намалена зрителна острота след прекратяване на присъственото обучение по време на първата вълна на пандемията. Това отчита изследване на университет „Емори“ в гр. Атланта, Мичиганския университет в гр. Ан Арбър и Медицински университет в гр. Тиендзин. То е проведено в периода януари-юни 2020 г. Оказва се, че способността на децата от 6 до 8 години да виждат надалече е намаляла драстично в сравнение с предишни години. За референция са послужили данни от профилактични прегледи на очите, провеждани в началото на учебната година в периода 2015-2019.

Интересното в случая е, че не е отчетено намаляване на зрителната острота при по-големите ученици. Ето и обяснението на учените…

„Онлайн обучението само по себе си не би могло да е основната причина за т.нар. училищно прогресиращо късогледство при малчуганите. Все пак учениците в начален етап имат по-малко онлайн дейности за изпълнение от тези в прогимназиален и гимназиален. Според нас най-вероятното обяснение на случващото се е по-силното влияние на малките ученици от факторите на околната среда. В случая визираме ярката изкуствена светлина“. Хипотезата е публикувана в сп. JAMA Ophthalmology, което в изданието от 14 януари 2021 г. излиза със заглавие, че 2020 е година на карантинното късогледство.

Нежната сила на природата срещу късогледство при малки деца

В условия на ковид пандемия очите на малчуганите се нуждаят от допълнителна защита. Ние от компания „Борола“ знаем това и горещо препоръчваме специално създадения за детските очи и зрение офталмопротектор Околут/Ocolut®. Продуктът съчетава в себе си силата на специфичните очни пигменти лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Изцяло натурален е, има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Приеман редовно по 1 растителна капсула дневно той:

Продуктът е наличен в аптеките в страната. Може да се поръча и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Няма коментари

1
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x