дегенерация на макулата на окото

От дегенерация на макулата на окото страдат и млади хора. Какви са проявленията на заболяването и как да се преодолеят те? Отговорите даваме веднага в редовете по-долу.

Ето какво точно се крие зад формулировката „дегенерация на макулата на окото при млади хора“

Когато се говори за макулна дегенерация при млади хора, се има предвид голям брой патологии, които се характеризират с прогресивна дегенерация на ретината и/или на хороидеята (част от структурата на окото, разположена между склерата и ретината). Патологичните процеси засягат макулата (централната част на ретината), която отговаря за централното зрение. То на свой ред е необходимо за визуализиране на детайли при извършване на ежедневни дейности като шофиране, четене и разпознаване на човешките лица.

Обикновено дегенеративните процеси в макулата при млади хора са причинени от метаболитни заболявания като диабет или генни мутации в ретината. Често са двустранни (засягат и двете очи едновременно) и симетрични (развиват се по подобен начин и в двете очи).

И тук е мястото да подчертаем, че макулната дегенерация при млади хора трябва да се разграничава от възрастовата макулна дегенерация, която засяга хората над 60 години

Както подсказва нейното наименование, тя се развива в ранна възраст. Характеризира се с бавна прогресия и води до намаляване на централното зрение и появата на централен скотом (тъмно петно пред окото). Всичко това сериозно влошава качеството на живот.

Повече за болест на Щаргард – най-честата форма на дегенерация на макулата на окото в младежка възраст

Болест на Щаргард или ювенилна макулна дистрофия е наследствено заболяване, което се проявява в детска и младежка възраст. Характеризира се с прогресивна загуба на фоточувствителните клетки в макулата (колбички и пръчици). Води до намаляване на централното зрение и прогресивна загуба на зрителната острота. Периферното зрение остава незасегнато. При пациентите с тази диагноза обикновено се наблюдават атрофични промени в макулата и поява на жълтеникави петна в нея.

Удачен природен продукт за допълващо лечение на дегенерация на макулата на окото при млади хора

Все повече офталмолози у нас препоръчват Околут Дуо/Ocolut® Duo като удачно природно средство, което допълва лечението на макулна дегенерация в младежка възраст. Продуктът е изцяло натурален и напълно безвреден. Има отлична поносимост и научно доказан ефект. Приеман редовно по 1 капсула дневно след хранене, той помага за забавяне на дегенеративните процеси в макулата, а оттам и прогресията на заболяването. Положителният ефект на продукта се дължи на високото количество лутеин (20 mg) и зеаксантин (1.5 mg) във всяка растителна капсула. Тези незаменими очни пигменти се натрупват в макулата и доказано възстановят започналия процес в нея (Risher, Optometry, LAST2004). Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци, тъй като се произвежда в растителни капсули.

borola