симптоми при синдром на компютърното зрение

С навлизането на дигиталните устройства в ежедневието все повече хора се оплакват от характерните симптоми при синдром на компютърното зрение. Този проблем се среща при голяма част от хората, които работят от дома, а често засяга и децата, които се обучават дистанционно. В следващите редове споделяме кои признаци са индикация за дигитална умора и как да предпазите очите от негативното влияние на устройствата.

Най-характерните симптоми при синдром на компютърното зрение

  • Уморени очи
  • Раздразнение или сухота в окото
  • Замъглено зрение
  • Главоболие или световъртеж

Най-често умората в очите се установява, когато изпитвате затруднение да фокусирате погледа си върху близки или далечни обекти. Възможно е да изпитате лека болка, а ако проблемът не се овладее своевременно, към болковите оплаквания се прибавя и трайно влошаване на зрението.

Усещането за раздразнение като парене, зачервяване и сухота в окото също е сред честите оплакания при синдром на компютърното око. При продължителна работа с дигитални устройства човек премигва около 4 пъти по-малко от обичайното и в резултат естественото овлажняване на окото намалява.

Замъглено зрение е още един характерен признак на дигитална умора. Потърпевшите споделят, че виждат размазано или двойно, дори когато изглежда, че очите са фокусирали правилно. Ако причината за дискомфорта е синдром на компютърното око, то оплакванията ще отминат когато очите отпочинат.

Главоболие и световъртеж след работа с дигитално устройство също могат да са индикация за сериозна преумора на зрителния анализатор. В този случай е добре да се консултирате със специалист по очно здраве, който да ви насочи към подходяща терапия.

Съвети за облекчаване на симптомите при дигитална умора

Тъй като голяма част от съвременните професии налагат използването на дигитални устройства, приложете тези препоръки, за да предпазите очите си:

  • Спазвайте правилото 20-20-20
  • Осигурете си подходящо осветление на работното място
  • Поставете монитора на достатъчна дистанция от очите

Златното правило 20-20-20 е добра стратегия за облекчаване на умората и дразненето в очите при работа с компютър. Този метод гласи, че на всеки 20 минути е добре да поглеждате в страни за 20 секунди, като фокусирате погледа си върху обект, който е на разстояние от 20 фута (6 метра).

За да избегнете преумора на очите, е важно да обърнете внимание на осветлението на работното място. Важно е осветлението да не се отразява в екрана на компютъра. Целта е да се избегнат светлинните отблясъци върху монитора, които дразнят и влошават зрението. Ако се налага да работите през тъмната част на деня, оставете осветлението включено. Яркостта на екрана не бива да бъде по-ярка от осветлението в помещението.

Разстоянието между екрана на устройството и очите също е от значение – то не трябва да бъде по-малко от 50 см. Препоръчително е горната част на монитора да бъде на едно ниво с очите ви, тъй като по време на работа погледът естествено се насочва надолу, а не нагоре.

За да предпазите зрението от влиянието на дигиталните устройства, се доверете на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло натурален продукт, който осигурява пълна защита на очите при работа с дигитални устройства. Този ефект се постига благодарение на рационалната комбинация от четирите основни съставки за добро зрение – лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Те оказват пълна пигментна и антиоксидантна защита на очите. Редовният прием на продукта се отразява благоприятно за превенция и лечение на най-често срещаните очни заболявания. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием.

borola