сухота в очите при деца

Сухота в очите при деца се среща по-рядко, отколкото при възрастните, но често е причина за дискомфорт. С течение на времето, ако състоянието не се лекува, нараства вероятността да се появят проблеми със зрението. Индикация за сухота в очите при деца са често разтъркване, чувство за парене, усещане за чуждо тяло в окото и замъглено виждане. В следващите редове споделяме чести причини за развитие на състоянието и съвети за облекчаване.

Чести причини за сухота в очите при деца

Съществуват редица вътрешни и външни фактори, които могат да предизвикат чувство за сухи очи при децата, но ето кои са най-честите:

  • Дисфункция на мейбомиевите жлези
  • Взиране в екраните на дигиталните устройства
  • Алергии
  • Здравословни състояния

Сълзите са сложна смес от вода, мазнини (липиди) и мукус. За производството на липиди, които участват в състава на слъзния филм, отговарят малки жлези на клепачите, наречени мейбомиеви жлези. Когато те не функционират правилно секрецията на липиди не е достатъчна или качеството на липидния слой е влошено. Следователно функцията на слъзния филм се нарушава и е възможно да настъпи чувство за сухота в окото. Според проучване, проведено сред деца, около 42% от участниците са имали някакъв вид дисфункция на мейбомиевите жлези.

Резултатите от друго изследване от 2016 г. показват връзка между използването на смарт устройства и появата на сухота в очите при деца. Според проучването практикуването на различни дейности на открито може да се отрази благоприятно на здравето на детските очи. Но най-добрата протекция си остава ограничаването на времето прекарано пред екраните на дигиталните устройства. Експертите по очно здраве препоръчват на родителите да насърчават спазването на правилото 20:20:20. То гласи, че е препоръчително на всеки 20 минути децата да разсейват погледа си от екрана, като се фокусират в предмет на 20 фута разстояние за 20 секунди. Причината за сухота в окото при взиране в екраните на устройствата е, че пред монитора мигаме двойно по-малко от обикновено.

Друга широко разпространена причина за появата на сухота в очите при деца са алергиите. Било то към цветен прашец, домашен любимец, прах или цигарен дим, досегът с алергена често предизвиква реакция в организма, която може да включва раздразнение или чувство за сухота.

Някои здравословни състояния като диабет, проблеми с ендокринната система или дефицит на витамини също могат да доведат до сухи очи при деца. Затова е препоръчително при оплаквания да се консултирате със специалист, който ще определи причината за сухота и ще назначи лечение.

Препоръки за облекчаване на сухи очи при деца

  • Прилагане на топъл компрес за стимулиране секрецията на слъзен филм
  • Поддържане на оптимална влажност на въздуха в затворени помещения
  • Прекарване на повече време сред природата и по-малко пред екраните на дигиталните устройства
  • Отлична хидратация

Прием на лутеин и зеаксантин за оптимално очно здраве при деца

Лутеин и зеаксантин са двата най-важни пигмента за детските очи. Оптимални количества от тях се съдържат в специално създадения за децата природен офталмопротектор Околут/Ocolut®. Този двукомпонентен продукт подпомага зрението, функцията на макулата (централната част на ретината) и лещата на окото. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото. Филтрира и неутрализира вредното действие на UV лъчите. Обезврежда свободните радикали в макулата и ретината.

Продуктът е напълно безопасен. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Има удобен прием и е икономически изгоден. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием.

borola