сухота в очите през лятото

Хората, които изпитват хронично дразнене в зрителния орган, е възможно да страдат от сухота в очите през лятото. Оказва се, че времето и промените в околната среда могат да повлияят симптомите на сухото око. В следващите редове споделяме каква е връзката.

Влияние на сезонните промени при сухота в очите

Има редица фактори, които дават отражение върху симптоматиката при сухота в очите. Такива са температура, влажност, вятър, слънчева светлина, полени, мръсен въздух и вентилационни системи.

Резултатите от проучване, проведено през 2015 г. показват, че симптомите на сухо око се променят драстично при смяна на сезоните. В Съединените щати те са най-силно изразени през зимата и пролетта, а през лятото се наблюдава известно затихване. Наблюдението е проведено въз основа на данни от около 3 милиона посещения на центрове за очно здраве.
Затихването на симптомите на сухота в очите през лятото може би се дължи на по-топлия и влажен въздух. Също така през тези месеци повечето хора прекарват голяма част от времето на открито и стоят по-малко пред екраните на електронните устройства. Продължителното гледане в компютърния монитор, телевизор или телефон е водеща причина за появата на сухота в очите.

Тези фактори оказват влияние върху симптоматиката на сухите очи

Въпреки че през лятото може да настъпи естествено облекчение на симптомите при сухи очи, и през този сезон има потенциални дразнители, с които трябва да внимавате. Ето кои са те:

  • Климатици
  • Дехидратация
  • Хлор в плувните басейни

Както споменахме, през лятото климатичните условия навън са по-благоприятни за хората, страдащи от сухота в очите. Но високите температури са причина да използваме климатик за охлаждане у дома, в офиса или в колата. Освен, че разхлажда, обаче, той премахва влагата от въздуха, което може да влоши симптомите на сухота в очите. За целта пазете очите си от директната струя на климатика. У дома може да използвате овлажнител, който да компенсира изсушаването на въздуха от климатика.

Водата е основен компонент в състава на сълзите и играе ключова роля за поддържане на здрави очи. Високите температури през летните месеци повишават риска от дехидратация, която се свързва с влошаване на симптомите при сухота в очите. През горещите дни не забравяйте да приемате повече течности, за да предотвратите дехидратация.

През горещите дни изкушението да се разхладим в басейна е голямо, но хората, които страдат от сухота в очите, трябва да са внимателни. Химикалите, които се използват за почистване на басейните, като хлор, могат да увредят слъзния филм на очите. За да намалите негативните ефекти от химикалите във водата вземете следните предпазни мерки при плуване в басейн:

  • Винаги носете плувни очила
  • Измивайте очите с хладна вода след като излезете
  • Не влизайте в басейна с контактни лещи

Забравете чувството за сухота в очите през лятото с помощта на природен продукт

За да осигурим ефективна защита на очите си от факторите на околната среда, специалистите препоръчват да приемаме Околут Комби/Ocolut® Combi. Този изцяло природен продукт съдържа мощна комбинация от очните пигменти лутеин и зеаксантин и антиоксидантите за очи – астаксантин и проантоцианидин. Заедно тези продукти осигуряват на очите ни защита от свободните радикали, укрепват съдовете и подобряват микроциркулацията в зоната на ретината. Неутрализират фототоксичното действие на UV-лъчите. Продуктът е удобен за прием – по 1 растителна капсула на ден, след хранене и е икономически изгоден.

borola