уморени очи от компютър

Уморени очи от компютър е все по-нарастващ проблем сред населението по света и у нас. За да не сме голословни ще посочим, че той засяга около 90% от работещите зад бюро. Очаква се броят на „жертвите“ да расте още. Кои са причините за неговото възникване, как се проявява и кои са начините, по които засегнатите могат да си помогнат. За всичко това четете в настоящата статия.

Уморени очи от компютър – ето защо се стига до това!

Чувството на уморени очи от компютър възниква най-често поради факта, че хората се взират твърде дълго в екрана на устройството. Честотата на миганията намалява и се нарушава нормалното овлажняване на зрителните органи.

Компютърният дисплей затормозява зрението и поради факта, че повечето хора го държат твърде близо до очите си. Това ги кара да се напрягат по-силно от обикновено, за да се фокусират върху дребни букви, цифри и детайли.
Натоварването за очите е убийствено. Подобно натоварване биха изпитали ръцете, ако в продължение на цял ден са изправени напред с по една тухла във всяка от тях. Безспорно се появява изтощение, а когато работата пред компютъра е ежедневие, умората се натрупва и пораженията върху зрението не закъсняват.

Характерни симптоми на уморени очи от компютър

Обикновено т.нар. „дигитална очна умора“ се проявява с дразнещи и предизвикващи неудобства симптоми като:

  • възпалени или раздразнени очи
  • трудности при фокусирането
  • сухи или сълзящи очи
  • замъглено или двойно зрение
  • увеличена чувствителност към светлината (фотофобия)
  • болка във врата или раменете

Възможно е тези оплаквания силно да се обострят от недоспиване. Причината е, че липсата на сън лишава очите от важни за тях нутриенти.

При уморени очи от компютър почивката е задължителна!

Синдромът на уморени очи рядко е тежко и сериозно състояние. По правило изброените признаци отшумяват бързо, ако се осигури почивка на очите. Тя се състои в отместване на погледа от компютърния екран и прекарване на известно време без взиране и напрягане на зрението.

В случай че симптомите на уморени очи от компютър се пренебрегнат, очната повърхност често пресъхва и последствията не закъсняват. Очите започват да сърбят и да парят. Това кара засегнатите да ги търкат с ръце. Честите разтърквания на очите и предизвиканите раздразнения много лесно се превръщат в причина за възпаления и развитие на очни инфекции. Те съответно могат да доведат до увреждане на зрението в различна степен.

Превенция на уморени очи от компютър

Очите са един от най-важните органи в човешкото тяло. Поради това трябва да се помисли как да се противодейства на негативния ефект, който компютрите оказват върху тях.

Умората в очите в резултат от работата с компютър обикновено се повлиява добре с леки промени в работните навици или работната среда. Превенцията обаче си остава най-доброто решение. Последствията от продължителната работа с компютър може да се избегнат с качествена профилактика на зрението. Добре е да се приема необходимата „храна“ за очите. Да се осигурява тяхната защита от увреждащото влияние на компютърния екран и останалите фактори на средата.

Ползването на висококачествени офталмопротекторни продукти е правилният начин за предпазване на очите от увреждащото влияние на новите технологии. Сред предлаганите на пазара у нас се откроява Околут Комби/Ocolut® Combi.

Той е най-мощното природно средство, което осигурява цялостна протекция на очите от „дигиталните врагове“. 100% протективното му действие се дължи на рационалната комбинация от очни пигменти и антиоксиданти в състава му. Всяка капсула на Околут Комби съчетава в едно силата на лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките взаимно допълват и усилват ефекта си. Доказано е, че повлияват благоприятно симптомите на уморени очи от компютър. По този начин предпазват зрението ни от увреждащите влияния на технологичните устройства.

За още по-качествена профилактика на зрението при работа с компютър се препоръчва Околут Комби да се съчетае с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Той съдържа висока концентрация (1000 mg) биологично активна форма на Омега-3 мастни киселини и витамин E. Съставките нормализират слъзната секреция. В резултат симптомите като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене от силна светлина вече не са заплаха за очите.

Околут Комби и ТриОмега 1000+ имат отлична поносимост и са напълно безопасни. Подходящи са за продължителна употреба.

borola