храни за по-добро зрение

В настоящата статия ще разберете кои са онези безценни храни за по-добро зрение. Освен това ще узнаете как многократно да усилите техния благотворен ефект.

Ето кои са полезните храни за по-добро зрение

Кромид лук

Това растение, широко използвано в готварството, е богато на витамин А и С, които пазят зрението. Освен това е ценен източник на кверцетин – биофлавоноид, който помага за предотвратяване на катаракта при диабетиците. Веществото се съдържа основно в лучените люспи. Ето защо те не бива да се изхвърлят, а да се използват за направата на отвара. Ползите от лука обаче не свършват дотук! Той подпомага синтеза на някои основни очни пигменти, чиято роля е да предпазват от проблеми с ретината.

Моркови

Морковите са първи приятели на очите. Положителното им въздействие върху зрението се дължи на каротеноидите – мощни антиоксиданти, които предпазва от оксидативен стрес, основен провокиращ фактор на катаракта. Морковите са обилни източници на витамин А, който е важен за правилното функциониране на ретината, и подпомагат нощното зрение.

Спанак – една от безценните храни за по-добро зрение

Любимата храна на Попай моряка е изключително полезен за органите на зрението. Благодарение на лутеина и зеаксантина в състава си, спанакът не само предотвратява възникването на възрастово-обусловени очни заболявания, но и защитава очите от слънчевата радиация.

Броколи

Зеленчукът, наподобяващ малко дръвче, изобилства от витамин С, осигурява защита на очите от ултравиолетовите лъчи. Това обаче не е всичко! Научно доказано е, че ежедневната консумация на броколи увеличава с до 30% плътността на макулния пигмент (естествен пигмент на ретината, отговорен за възприемането на цветове и движения).

Боровинки

Малките плодчета с тръпчив вкус са богати на флавоноиди. Тези мощни антиоксиданти предотвратяват натрупването на свободни радикали в очите. По този начин предпазват очните клетки от преждевременно стареене.

Чушки

Включването на чушки в менюто способства за подобряване на зрителното здраве. Те са сред най-богатите източници на витамин А, С и В6, лутеин, зеаксантин, бета каротин и ликопен – вещества, които са от помощ за предотвратяване на катаракта и макулна дегенерация.

Усилване на ефекта на изброените храни за по-добро зрение

Видни наши специалисти по очно здраве препоръчват благотворният ефект, който оказват посочените храни върху очите, да се усили с помощта на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор е първият у нас, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Положителното му действие се дължи на рационалния му състав. Всяка капсула Околут Комби доставя най-мощните протектори на зрението – лутеин (10 mg) зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). В резултат на комплексното действие на съставките продуктът възстановява плътността на макулния пигмент, подобрява остротата на зрението, забавя стареенето на очите, предпазва и възстановява съдовете на ретината. Околут Комби е изключително подходящ за профилактика на най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola