Късогледство – крие ли риск

Късогледство или миопия е едно от най-честите зрителни нарушения. То се характеризира с липса на ясно фокусиране на предмети, разположени на голямо разстояние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно. Поради това, че образът на обекта, разположен на известно разстояние, се визуализира неясно, размазано, късогледият човек получава само бегла представа за обекта, без да може да различи неговите граници или отделните му подробности. В зависимост от степента на късогледство, хората виждат ясно в различни зрителни дистанции наблизо, но винаги имат трудности да виждат ясно обекти на далечни разстояния. Това до голяма степен влошава качеството на живот на човека. Късогледството е заболяване, което рядко води до сериозни усложнения. При ненавременно лечение обаче късогледството може да бъде рисков фактор за развитие на глаукома, макулна дегенерация и отлепване на ретината.

Фактори за възникване на късогледство

  • Наследствеността се смята за рисков фактор за развитието на късогледство. Но по-правилно е твърдението, че миопията е резултат от комбинация между генетична предразположеност и различни фактори свързани с околната среда. Затова не е категорично доказано, че късогледството се предава от поколение на поколение.
  • Условията на живот и труд оказват влияние за появата на миопия. Например продължителното гледане наблизо в помещение без достатъчно добро осветление може да доведе до късогледство.
  • Училищно късогледство при децата се наблюдава по време на растежа и прогресира в училищна възраст.
  • Прекомерно четене или друга работа с очите на близко разстояние.
  • Промяната в концентрацията на витамин С в организма също понякога е причина за възникване на миопия.
  • Недостигът на очните пигменти лутеин, зеаксантин и витамини, участващи във възстановяването на зрителните пигменти, е една от вероятните причини за късогледство. Набавянето на достатъчно количество от двата очни пигмента предотвратява развитието на късогледство. Лутеинът има важна роля в профилактиката на очните заболявания понеже спомага за повишаване остротата на зрението.

При късогледство симптомите, които се наблюдават са:

  • Замъглено виждане на отдалечени предмети
  • Притваряне на клепачите, за да може по-лесно да се види предметът
  • Главоболие, следствие на умора на очите
  • Затруднено виждане по време на шофиране
  • Необходимост при гледане на телевизия, човекът страдащ от късогледство да застане колкото се може по-близо до телевизора
  • По-близо заставане пред монитора на компютъра
  • Често търкане на очите

Възможно ли е храната да оказва влияние при късогледство?

Според специалисти дневният пием на минерали и микроелементи, като магнезий, цинк, мед, хром, оказват влияние при миопия. Затова дневното меню на хората с този очен проблем трябва да бъде разнообразно и богато на витамини магнезий, цинк, мед, хром. Също така е важно имунитетът да се стимулира, защото неговото състояние влияе върху развитието на късогледство. Ако организмът не е достатъчно силен, заболяването прогресира.

Храни, съдържащи магнезий

Сушени кайсии, фурми, стафиди, сливи, смокини, банани, моцарела, козе сирене, авокадо, овес, ечемик, булгур, грах, леща, боб, риба тон, скумрия, сусам, сьомга, бадеми, кедрови ядки, орехи и кашу.

Храни, съдържащи цинк

Стриди, червено месо, кашу, нахут, боб, бадеми, тиквено семе

Храни, съдържащи мед

Грах, черен дроб, боб, бразилски орех, кашу, фъстъци, ориз, царевица, картофи, праскови, шоколад, калмари.

Храни, съдържащи хром

Картофи, марули, домати, лук, стриди, черен дроб, сирене, черен пипер, мащерка.

В превенцията срещу късогледство природата ви подава ръка

Природният продукт Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Приемът на Околут Комби осигурява пълна грижа за очите и зрението при късогледство, катаракта, повишено очно налягане, сухота в очите, затруднено нощно виждане и други проблеми с очите. Околут Комби повлиява благоприятно редица симптоми, включително и тези, свързани с късогледството. Не е за пренебрегване фактът, че природният продукт предпазва зрението и от увреждащите влияния на технологичните устройства.

borola