Очите и слънцето

Очи и слънце – какво трябва да знаем за тях? Слънцето е жизненоважен източник на светлина, но прекомерното излагане на неговите ултравиолетови (UV) лъчи може да бъде вредно не само за кожата, но и за очите. С увеличаване на времето, прекарано на открито, особено през лятото, необходимостта от защита на очите става все по-важна. Тази статия разглежда как слънцето влияе на зрението и какви мерки можем да предприемем, за да предпазим очите си от потенциалните увреждания.

Очи и слънце – влиянието на UV лъчите върху зрителния ни орган

Слънцето излъчва два основни типа UV лъчи – UVA и UVB, които могат да окажат негативно въздействие върху очите. Дълготрайното излагане на тези лъчи може да доведе до различни проблеми със зрението, като някои от тях са:

  • Фотокератит – известен още като “слънчево изгаряне на очите”, фотокератитът е временно, но болезнено състояние, което се дължи на изгаряне на роговицата от UVB лъчите. Симптомите включват болка, зачервяване, усещане за пясък в очите и дори временна загуба на зрение.
  • Катаракта – продължителното излагане на UV лъчи е свързано с развитието на катаракта, която представлява помътняване на лещата на окото. Това състояние може да доведе до замъглено зрение и, а ако не се лекува, до слепота.
  • Макулна дегенерация – това е водеща причина за загуба на зрението при възрастните хора и също така се свързва с излагане на UV лъчи. Макулната дегенерация уврежда централното зрение, което е необходимо за дейности като четене и разпознаване на лица.
  • Птеригиум – това е състояние, при което тъканта от конюнктивата (мембраната, покриваща бялата част на окото) започва да расте върху роговицата. Птеригиумът може да причини дискомфорт и дори да повлияе на зрението, ако не се лекува навреме.

Очи и слънце – превенция и защита

За да избегнем гореспоменатите състояния, е важно да вземем мерки за защита на очите от вредните UV лъчи. Ето няколко ефективни начина за превенция:

  • Носете слънчеви очила с UV защита – най-важната стъпка в защитата на очите е носенето на слънчеви очила, които блокират 100% от UVA и UVB лъчите. Тъмният цвят на лещите не винаги гарантира UV защита, затова проверявайте етикета при покупка.
  • Избягвайте прекомерното излагане на слънце – слънцето е най-интензивно между 10:00 и 16:00 часа. През този период е най-добре да ограничите времето, прекарано на открито, или да носите подходяща защита.
  • Шапки с широка периферия – носенето на шапки с широка периферия може да помогне да се намали количеството UV лъчи, които достигат до очите, като осигурява допълнителна защита.
  • Контактни лещи с UV защита – някои контактни лещи предлагат UV защита, но те не покриват цялото око, затова се препоръчва носенето на слънчеви очила, дори когато използвате такива лещи.
  • Детска защита – очите на децата са особено уязвими към UV лъчите, тъй като техните лещи са по-прозрачни и пропускат повече светлина. Важно е да се осигури подходяща защита и за тях, като се избират качествени слънчеви очила и се ограничава времето на пряко слънце.

Слънцето може да бъде както приятел, така и враг на нашето здраве. Докато светлината му е жизненоважна за настроението и синтеза на витамин D, прекомерното излагане на UV лъчи може да причини сериозни увреждания на очите. Защитата от слънцето трябва да бъде приоритет за всички, независимо от възрастта. Използването на подходящи слънчеви очила, избягването на интензивната слънчева светлина и вземането на други превантивни мерки ще помогнат да запазим зрението си здраво и ясно през годините.

Изберете правилната грижа за очите

За да се грижите ефективно за здравето на очите си, офталмолозите препоръчват натуралния продукт Околут Комби / Ocolut® Combi. Той е създаден като офталмопротектор, който съдържа ключови за зрението пигменти и антиоксиданти в оптимални количества. Основните съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, осигуряват защита на очите, като действат като естествени филтри срещу вредното въздействие на UV лъчите и синята светлина от дигиталните устройства. Тези компоненти подобряват функцията на фоторецепторите, което води до по-добра зрителна острота. Редовната употреба на продукта може да бъде полезна както за профилактика, така и за допълващо лечение на различни очни проблеми. Освен това е икономически изгоден, тъй като се приема само веднъж дневно.

Можете да го намерите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola