цветове на очите

Цветове на очите – това са едни от най-забележителните аспекти на човешката същност, които често предизвикват любопитство и възхищение. Въпреки че цветовете на очите може да варират значително от човек до човек, те са резултат от сложен генетичен процес и имат както биологично, така и еволюционно значение.

Цветовете на очите – какво определят?

Цветът на очите се определя основно от количеството и разпределението на пигмента меланин в ириса – цветната част на окото. Този пигмент съществува в два основни типа – еумеланин, който придава тъмни тонове, и феомеланин, който отговаря за по-светлите нюанси. Генетиката играе ключова роля в това какво количество и вид пигмент ще се натрупа в ириса.

Най-често срещаните цветове на очите са кафяво, синьо, зелено и различни междинни нюанси като лешниково и сиво. Доскоро се смяташе, че цветът на очите се контролира от един-единствен ген, но днес е ясно, че над 16 различни гена участват в този процес. Това обяснява голямото разнообразие от цветове и вариации, които наблюдаваме.

Цветове на очите, които познаваме

Кафяви очи – те са най-разпространени в световен мащаб. Това се дължи на високото съдържание на меланин в ириса, което придава на очите тъмния им цвят. Този цвят на очите е доминиращ при хора от Африка, Азия и Южна Америка, както и сред населението на Южна Европа. От еволюционна гледна точка кафявите очи се считат за изначалния цвят, който хората са имали преди хилядолетия. Тъмният цвят на очите може да е осигурявал по-добра защита от вредните ултравиолетови лъчи, което е било от ключово значение в районите с по-силно слънчево лъчение.

Сини очи – те са резултат от по-ниско съдържание на меланин в ириса, което кара светлината да се разпръсква по различен начин и създава впечатление за син цвят. Този цвят на очите е по-рядко срещан, като най-често се среща сред хората в Северна и Източна Европа. Изследвания показват, че всички хора със сини очи споделят общ прародител, живял преди около 6 000 до 10 000 години. Тази мутация в гените, която е довела до сините очи, е възникнала в района около Черно море и постепенно се е разпространила на север.

Зелени очи – те са още по-редки и се считат за един от най-екзотичните цветове на очите. Дължат се на комбинация от малко количество меланин и наличие на жълтеникав пигмент. Резултатът е зелен нюанс, който е най-разпространен в страни като Ирландия, Шотландия и Исландия. Този цвят на очите е изключително рядък – среща се при по-малко от 2% от населението на света. Зелените очи също имат силна еволюционна връзка, свързана с генетични мутации, които са се появили в Европа преди хиляди години.

Лешникови и сиви очи – лшниковите очи са междинен цвят, който представлява смес от кафяво и зелено. Те се отличават с разнообразие от нюанси и често променят цвета си в зависимост от светлината. Лешниковият цвят на очите се среща при хора с различен произход, но е най-често срещан в Европа и Близкия изток. Сивите очи също са рядкост и се образуват по подобен начин на сините – при тях се наблюдава ниско съдържание на меланин, но светлината се разпръсква по различен начин, придавайки на очите металически оттенък. Сивите очи се срещат основно в Източна Европа и Русия.

Цветовете на очите не само придават уникалност на външния вид на всеки човек, но и разказват история за нашето еволюционно развитие. Независимо дали са кафяви, сини, зелени или лешникови, очите ни са отражение на сложна комбинация от генетични фактори и природни условия, които са оформили човечеството през хилядолетията.

Предпазете очите си с помощта на природата

Независимо от различните цветове на очите ни, ние трябва да ги предпазваме по най-добрия начин. За да осигурим на организма необходимите вещества за перфектно зрение, специалистите препоръчват добавяне на Околут Комби / Ocolut® Combi към обичайните грижи за очите. Този напълно натурален продукт съдържа мощна комбинация от очни пигменти – лутеин и зеаксантин, заедно с антиоксиданти като астаксантин и проантоцианидин. Те работят съвместно, за да предпазят очите от свободните радикали, укрепят кръвоносните съдове, подобрят микроциркулацията в ретината и намалят вредното влияние на UV лъчите. Продуктът е лесен за употреба – приема се по 1 капсула на ден след хранене, като е и икономически изгоден.

Може да го намерите в аптеките или да поръчате лесно онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola