зачервени и уморени очи

В съвременния свят все повече хора страдат от зачервени и уморени очи. Проблемът може да се появи дори, когато сте се наспали и отпочинали добре.

Ако очите ви са зачервени е важно да разберете какви са причините за това, за да предприемете съответните мерки. Състоянието може да засегне само едното око или симетрично и двете като зачервяването обикновено не е свързано с болка. В по-редки случаи е съпътствано от допълнителни симптоми като болезненост, подуване на клепачите, сухота в очите, влошено зрение и др.

Кои са възможните причини за зачервени и уморени очи?

Причините за зачервяване и умора на очите са от най-различно естество – от съвсем безобидни до по-сериозни:

– сух, запрашен въздух

– продължително излагане на слънчева светлина

– недоспиване

– преумора

– продължителна работа с компютър

– продължително носене на контактни лещи

– сухота в очите

– алергия и др.

Какво казват специалистите?

Важно е да знаете, че зачервяването на очите не винаги е повод за сериозни притеснения. Не бързайте веднага да си слагате капки за очи, чиято реклама обещава моментално премахване на проблема. Възможно е да се получи обратен ефект – след като спрете да използвате капките очите да станат още по-зачервени. Най-разумно е да си направите очен преглед при специалист.
Има много упражнения за очи, чрез които може да подобрите зрението си, като всички те се препоръчва да се правят от хора със здрави ретини, без наличие на по-сериозни проблеми.

Йога за зачервени и уморени очи

Йога помага не само за тялото и ума, но и за зачервени и уморени очи. Съществуват шест мускула, които задвижват очната ябълка и според специалистите по йога трябва да се работи конкретно за тези мускули за подобряване на зрението и гъвкавостта на окото. Ето и някои от тези упражнения:

1. Седнете с кръстосани крака и се концентрирате върху дишането. След това погледнете надолу пет пъти и затворете очите. Отворете ги и погледнете наляво и надясно отново пет пъти, след което пак ги затворете. Направете същото упражнение нагоре и надолу пет пъти. Разтрийте длани и ги поставете върху очите. Това ще ги затопли и успокои.

2. Задръжте един молив или химикалка на една ръка разстояние и бавно започнете да го доближавате до носа си. Повторете упражнението пет пъти. Тази техника подобрява фокусирането и укрепването на мускулите на окото.

3. Затворете очите си, след което разтрийте длани една в друга, докато се сгреят. Извийте дланите си и ги поставете нежно върху клепачите, без директно да ги докосвате. Повторете упражнението три пъти. Това движение помага за релаксиране и възстановяване на мускулите на очите.

Към всичко казано дотук може да допълним, че грижата за очите трябва да е специална и от нас зависи да подходим отговорно и с голямо внимание.

Зачервяването и умората на очите изчезва с природен продукт. Кой е той?

За предотвратяване на умората на очите и подобрение на зрението се препоръчва прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Благодарение на уникалния си състав Околут Комби влияе благоприятно при уморени очи, зачервяване и сухота, синдром на компютърно око. Спомага за поддържане на зрителната острота и улеснява адаптацията на очите към тъмнината. Този природен продукт предлага значителни предимства в сравнение с други продукти за очи заради своята мощна комбинация от четири природни съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин.

 

Save

Save

borola