Не пренебрегвайте грижите за очите си

За очите рядко се полагат грижи, ако човек няма конкретни оплаквания. Появата на такива обаче обикновено е знак за напреднало зрително заболяване, което налага спешни мерки. Това затвърждава нуждата от очна профилактика, дори и при липса на оплаквания. Очният преглед е важен тест за здравословното състояние на очите. При него могат да се открият ранни признаци за различни зрителни заболявания, много от които са лечими само, ако са открити на време.

Колко често да преглеждате зрението си?

Офталмолозите препоръчват профилактичен очен преглед да се извършва по възможност на всеки две години. Освен това всяка промяна в зрението би следвало да е повод за посещение на лекар.

Има ли хора, които са по-застрашени от очно заболяване? Всеки може да развие зрителен проблем, но по-силно предразположени са следните групи:

– хората над 50 годишна възраст

– страдащите от някои специфични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, хронични проблеми с възпаления на венците

– хора, наследствено предразположени към зрителни проблеми

Кои са основните препоръчвани грижи за предпазване на зрението:

– отказване от пушенето – доказано е, че пушачите много по-често от непушачите развиват макулна дегенерация и катаракта.

– здравословно хранене – балансираният хранителен прием допринася в много голяма степен за здравото зрение, най-вече при консумация на свежи цветни плодове и зеленчуци, богати на витамин А продукти и др.

– движение и редовна физическа активност – чудно или не, но натоварванията на тялото са важни за предпазване от загуба на зрението при диабетици, хипертоници и хора с висок холестерол.

– защита на очите от слънцето – въздействието на слънчевите лъчи е един от постоянно действащите рискови фактори за влошаване на зрението. От решаващо значение е редуцирането на влиянието на ултравиолетовите лъчи.

– приемът на офталмопротективни продукти е метод, който може да осигури максимална защита и да подпомогне предприетите мерки за запазване на зрението от рисковите и увреждащи го фактори. Широкоспектърното влияние и естественият произход на съставките правят продуктите Околут водещ избор за прием с превантивна цел или за поддържане на зрението при катаракта, макулна дегенерация, сухи очи и др. Новият продукт Околут Комби, който комбинира действието на три изключително важни очни пигменти – астаксантин, зеаксантин и лутеин с мощното антиоксидантно действие на проантоцианидин, представлява уникален продукт, с който може да се предпази и подобри зрението на много хора, своевременно диагностицирани с очно заболяване.

borola