предпазват от макулна дегенерация

Заболяването макулна дегенерация се свързва с прогресивното намаляване на централното зрение, като в повечето случаи периферното не бива засегнато. Болестните промени, свързани с окото се наблюдават в тази част от ретината, която е отговорна за поддържането на централното зрение, позволяващо разпознаването на цветовете и улавянето на контрастите, а именно макулата. Вследствие на макулната дегенерация човекът се оплаква от затруднения при четенето, трудности при разпознаване на лицата, както и загуба на фокуса върху предметите.

Вследствие на макулната дегенерация, зрението става размазано и замъглено, а това води до сериозни трудности в ежедневието и понижаване на качеството на живот на засегнатия човек. Според много специалисти болестните промени, които макулната дегенерация предизвиква в окото, се дължат на напредването на възрастта. Ето защо в различни източници на информация, заболяването може да се срещне и под името възрастова макулна дегенерация или възрастово-обусловена макулна дегенерация. Обикновено тя засяга хората навършили 50-годишна възраст като броят на засегнатите нараства след достигането им до 65-години. Макулна дегенерация се наблюдава и в по-млада възраст, поради атрофиране на макулата, причинено от аномалии, имащи генетичен произход.

Можем ли да намалим риска от поява на макулна дегенерация?
Учени от Австралия са открили ефективен начин за понижаване на опасността от развитие на коварното заболяване и той е чрез консумирането на хранителни продукти, които съдържат омега-3 мастни киселини. Австралийските учени са провели изследване, в което участват 2454 доброволци, които трябва да консумират редовно по две порции орехови ядки, всяка седмица в продължение на 10 години.

Учените са направили заключение, че при хората, спазвали тази препоръка, опасността от появата на макулна дегенерация се е понижила с около 35%.

Освен това учени от Университета в Сидни са установили, че консумирането на най-малко една порция риба на седмица понижава опасността от ранна поява на това състояние с цели 31%. Причината за благоприятното въздействие върху зрителния орган на орехите и рибата се дължи на съдържащите се в тях омега – 3 мастни киселини. Те предотвратяват увреждането на клетките на ретината, вследствие на въздействието на окислителните процеси, протичащи в организма на човека.

Друг ефективен, научно доказан начин за протекция на ретината и предпазване от макулна дегенерация е и приемът на природният продукт Околут Комби. Околут Комби съдържа оптимални количества от всички необходими вещества, осигуряващи здравето на ретината – астаксантин, проантоцианидин,лутеин и зеаксантин. Благодарение на тях Околут Комби спомага за неутрализирането на увреждащите свободни радикали в ретината, оказва протективно въздействие върху фоторецепторните клетки и заздравява ретиналните съдове.

borola