Oчните пигменти подпомагат зрението при замъглено време

По-голямото количество натрупан пигмент в окото обостря зрението и помага да се виждат по-лесно далечни обекти при замъглено време и намалена видимост. Освен това повечето натрупан пигмент респективно осигурява по-добра защита на окото от вредните слънчеви лъчи, които той може да поглъща и неутрализира. В допълнение, достатъчното снабдяване на очите с пигменти е необходимо за осигуряване на адаптивните им способности при резки промени от светлина към тъмнина, както и за облекчаване на състоянието при хора с фотофобия – непоносимост към силната светлина и силно влошено зрение под нейно влияние.

Очните пигменти се натрупват в зрителния анализатор, предимно в зоната на ретината, централната й част (макула) и лещата на окото.

Основните очни пигменти са лутеин и зеаксантин. Те не могат да се синтезират в тялото, поради което е необходимо постъпването им отвън, най-вече с храната. Проведено изследване сред група хора, при които са установени различни количества натрупани очни пигменти, показва, че очите на тези с по-висока пигментна концентрация функционират по-добре, зрението им е по-остро и съответно те виждат ясно на два пъти по-голямо разстояние в замъглени условия, отколкото хората с по-малко натрупани очни пигменти.

Същата зависимост се наблюдава и по отношение на зрителната острота при много силно слънце и висока осветеност на средата. В такива условия някои хора изпитват сериозни зрителни затруднения, което състояние е известно като фотофобия. При такива състояния допълнителният прием на очни пигменти също има доказано благоприятно за остротата на зрението влияние, а освен това има и офталмопротективен ефект. Той се дължи на способността на зрителните пигменти да поглъщат вредните слънчеви лъчи и да предпазват окото от пагубното им влияние.

През летния сезон, като период на интензивна слънчева дейност и дълго пребиваване пряко под слънчевите лъчи, позитивният ефект от приема на очни пигменти е още по-явен, особено за хора с влошено зрение и страдащи от очни заболявания. Затова се препоръчва приема на продуктите от серия Околут, които доставят оптимални количества зрителни пигменти, особено новият Околут Комби. Той съчетава в състава си 3 изключително полезни пигмента – астаксантин, лутеин и зеаксантин. Към тях е добавен и уникалният антиоксидант проантоцианидин. Този състав на Околут Комби го прави единствен по рода си продукт, който изцяло подхранва очите, подобрява и защитава зрението и е подходящ за подпомагане на лечението, поддържането и профилактиката на различни очни заболявания.

borola