Side Menu

Последни публикации

Какво знаем за ретината?

Ретината – какво знаем за нея? (част 1)

Ретината представлява най-вътрешния слой на очната ябълка. Ретината е изключително тънка и прозрачна. Дебелината й е около 0,5 мм. Съставена е от зрителни рецептори. Невроните на ретината предават картината, благодарение на оптичния нерв до мозъка за възприемане на информацията. Въпреки, че е фина по структура, в състава на ретината влизат цели 10 слоя. Това са ретинален пигментен епител, слой фоторецептори, съдържащ колбички и пръчици, външна лимитираща мембрана, външен ядрен слой, вътрешен ядрен слой, външен съсъдест слой, ганглиен слой, нервни влакна, вътрешна лимитираща мембрана.

Пръчиците са съставени от зрителен пигмент родопсин, лутеин и ретинол. Те са 125 милиона на брой и играят решаваща роля за възприемането на тъмнината и светлината. Благодарение на пръчиците ние имаме способността да виждаме, когато се намираме на място с понижено количество светлина. Този тип фоторецепторни клетки са сравнително слаби при различаването на отделните детайли.

Колбичките притежават формата на конуси, като функцията им е свързана с осигуряването на зрителната острота на светло, различаването на детайлите и цветното зрение. В ретината техният брой е около 6 милиона. В състава им влизат 3 вида пигменти – йодопсин, лутеин и зеаксантин, като, преобладаващ е зеаксантина.

В тези два вида фоторецепторни клетки проникващата светлина се трансформира чрез фотохимични реакции в електрически импулси, водещи до сензорно възприемане. Електрическата стимулация води до провокирано от светлината изменение в структурата на протеина на фотопигментите. Това нарушава волтажа на мембраната на фоторецепторите и информацията може да бъде предадена по-нататък посредством нервните влакна като електричен сигнал.

Колбичките се концентрират в участък, наречен фовеа. Той е централната част на т.нар. макула. Макулата отговаря за централното зрение.
Ретината представлява централният елемент на окото като сетивен орган. Докато очната сфера и система от лещи се използват, за да се фокусира светлината върху ретината и да се насочи ретината към фокусирания предмет, обработването на зрителната информация се извършва в ретината.

Следва продължение…

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar