макулна дегенерация тютюнопушене

В публикацията с любопитни факти ще отговорим на въпроса „Какво е ретина?“.

Какво е ретина – устройство и функция на важния зрителен елемент

Ретината представлява най-вътрешния слой на очната ябълка и централен елемент на окото като сетивен орган. Тънка и прозрачна е с дебелина около 0,5 мм. Съставена е от зрителни рецептори. Невроните на ретината предават картината, благодарение на оптичен нерв до мозъка.

В състава на ретината влизат 10 слоя. Сред тях са ретинален пигментен епител, слой фоторецептори, съдържащ колбички и пръчици, външна лимитираща мембрана. Ретината съдържа още външен и вътрешен ядрен слой, външен съсъдест слой, ганглиен слой, нервни влакна, вътрешна лимитираща мембрана.

Пръчиците са 125 милиона и играят решаваща роля за възприемането на тъмнината и светлината. Благодарение на тях виждаме при понижено количество светлина.

Колбичките притежават форма на конуси, а броят им е около 6 милиона. Функцията им е свързана със зрителната острота на светло, различаването на детайлите и цветното зрение. В състава им влизат пигментите лутеин и зеаксантин. Колбичките се концентрират в участък, наречен фовея. Той е централната част на макулата, която отговаря за централното зрение.

Функцията на пигментния епител на ретината е да се грижи за снабдяване на окото с хранителни вещества

Пигментният епител проектира по посока на ретината т.н. микровили. За тях се залавят външните сегменти на сензорните клетки фоторецептори.

Фоторецепторите на пръчиците и колбичките са подразделени според строежа и функцията си на отделни секции. Клетките са разделени на вътрешен и външен сегмент. Тези два сегмента формират първия слой на ретината.

Вторият слой на ретината поддържа структурата ѝ. Над този външен зърнест слой се намират клетъчните ядра на фоторецепторите.

Във фоторецепторните клетки и ретиналния пигментен епител преобладава интензивна метаболитна активност.

Необходимо е да се формират непрекъснато нови фоторецептори, както и да се унищожат мъртвите клетки. Снабдяването с хранителни вещества, необходими за изграждането на нови фоторецептори и унищожаването на старите, се осъществява чрез клетките на пигментния епител. Поради високата метаболитна активност обмяната на кислород в тези тъкани е много по-висока от всяка друга тъкан в човешкото тяло.

В ретината ежедневно протичат многобройни свободно-радикални процеси

Всеки ден близо 100 мембранни дискове на фоторецептори се унищожават от пигментния епител. Високата метаболитна активност, високото съдържание на кислород, ултравиолетовото лъчение и високото съдържание на мембранни липиди пораждат нужда от мощна антиоксидантна защита. Чрез нея се постига укрепване на ретиналните съдове и възстановяване на пигментния слой.

Природният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi е източник на четирите основни вещества, необходими за постигането на тези ефекти. Околут Комби съдържа антиоксиданти, осигуряващи надеждна защита за очите – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Астаксантин е най-мощният антиоксидант, тъй като преминава през кръвно-мозъчната и кръвно-ретиналната бариера. Така достига до вътрешните очни слоеве – ретината, макулата и пигментния епител, и предотвратява увреждането на очите.

Проантоцианидин е антиоксидант, който притежава активност срещу водоразтворимите и мастноразтворимите свободни радикали. Лутеин и зеаксантин са вътреочни филтри, основни компоненти на очния пигмент. Високата му плътност предотвратява множество очни увреждания и спомага за възстановяване при вече започнали такива.

borola