Хроничните проблеми с венците може да доведат зрителни проблеми

В световен план мъжете е четири пъти по вероятно да развият възрастово обособени зрителни смущения, ако имат пародонтни проблеми, отколкото жените. Това е заключението от изследване на група финландски учени. Те проследили връзката между оралното и общото здраве и отчели силна зависимост между проявите на дентални и зрителни нарушения, особено при мъжете.

В проучването участвали близо 2000 души. Проведени били цялостни дентални прегледи и се проследили зрителните параметри на тези от тях, които били над 50 годишна възраст. При повечето хора било установено едновременното наличие на пародонтно заболяване (гингивит, стопяване на алвеоларната кост, загубени зъби) и развитие на макулна дегенерация.

В устната кухина живее разнообразие от бактериални микроорганизми.

Лошата орална хигиена и неотстраняването на зъбната плака води до прекомерно размножаване на тези микроби, възпаляване на венеца и поява на гингивит. Влошаването на състоянието, загубата на алвеоларна тъкан и стопяването на алвеоларната кост, която задържа зъбите прикрепени към челюстта, от своя страна води до поява на по-тежкото състояние – пародонтоза, и загубата на зъби. В последствие бактериалната плака навлиза все по-дълбоко, околната тъкан се инфектира и бактериите (много от които патогенни) навлизат в кръвообръщението.

Нормално в устата се развиват микроорганизми от род Хламидия и Хеликобактер, които се свързват с развитието на макулната дегенерация. Счита се, че отделени от тях съединения стимулират секрецията на Съдовия Ендотелен Растежен Фактор и зараждането на неоваскуларни процеси с образуване на нови кръвоносни съдове в окото. Това води до увреждане на ретината и дегенерация на макулата (централната част на ретината).

Навлизането на въпросните бактерии в кръвообращението, вследствие на възпаления в устната кухина, се счита за основната причина за връзката между венечните и зрителните увреждания.

Човешкият организъм действа благодарение на безупречната връзка между всичките му отделни системи и е напълно в реда на нещата заболяването на един компонент в много случаи да уврежда и други. Гингивитът и пародонтозата са основните, и най-често срещани, заболявания на венците, които, оказва се, имат тежки последствия. Макулната дегенерация пък, е основната причина за влошаване и загуба на зрението у много хора, особено възрастните. Връзката между тези заболявания изисква своевременна реакция при появата на първите им симптоми с цел предпазване от усложненията, до които водят.

Добрата новина е, че може да се разчита на природни и безвредни средства за предпазване и преодоляване на симптомите им. Макулната дегенерация е състояние, което в много голяма част от случаите се повлиява добре, и овладява напълно, с приема на продуктите от серия Околут. Възпалението на венците и развитието на гингивит и пародонтит, от своя страна, може да се предотврати със своевременния прием на Инсадент. Така с помощта на тези продукти може лесно да се прекъсне връзката между денталните и зрителните заболявания и да се избегнат сериозните усложнения, до които те могат да доведат.

borola