рефракция

Рефракция или пречупване (от латински – refractio – пречупване) е оптически термин, с който се означава пречупвателната сила на окото – способността да пречупва светлинните лъчи при преминаване от една оптична среда в друга.

Патологична рефракция – основна причина за лошо зрение

Рефракционните очни увреждания се срещат много често. Около 30% от съвременните хора страдат от някакъв вид рефракционни аномалии. При нарушена рефракция настъпва неправилно пречупване на светлината в очите. В резултат изображението не се фокусира точно върху ретината. Това означава, че човек с нарушена рефракция не може отчетливо и ясно да види обкръжаващите го предмети и се нуждае от едни или други методи за корекция на зрението.

Основни патологични видове рефракция

  • Късогледство (миопия) – при късогледство изображението на предметите се формира пред ретината. При хора с късогледство или увеличена дължина на окото (аксиална миопатия), роговицата има по-голяма пречупвателна сила, а фокусното разстояние е по-малко. По правило, в резултат на тези два момента възниква рефракционно късогледство.
  • Далекогледство (хиперметропия) – при далекогледство изображението на предметите се формира зад ретината. Дължината на очната ос е много къса (под 23.5 мм). Или – роговицата има слаба пречупвателна сила.
  • Астигматизъм – при астигматизма е нарушена сферичната форма на роговицата. В различните меридиани има различна пречупваща сила и изображението на предметите при преминаване на светлинните лъчи през такава роговица не е в точка, а във вид на права отсечка. Човек вижда предметите изопачено, като едни линии са ясни, а други замъглени.
  • Старческо далекогледство (пресбиопия) – на около 40-годишна възраст при хората настъпват склеротични промени в лещата на окото. Тази неправилна рефракция води до уплътняване на лещата и загуба на пречупващата сила. С изменената акомодация (фокусиране) на окото нараства необходимостта от корекция на зрението и допълнителна грижа за очите.

Природен офталмопротектор срещу неправилна рефракция

Околут Комби/Ocolut® Combi осигурява пълна грижа за очите и зрението. Той е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Има клинично доказано действие за превенция и при лечение на очни нарушения като късогледство, сухота в очите, катаракта и др.

Важна особеност на продукта е предимството на неговата, както и на всички продукти от Фамилия Околут, технологична форма – VGcaps (растителни капсули) Благодарение на нея, Околут Комби е подходящ за прием и от вегетарианци и вегани.

 

borola