раздразнени очи

Днес, в условията на изключително много фактори, които напрягат зрението, е нормално много хора да се оплакват от раздразнени очи. Окото е сред органите, които най-ясно сигнализират, когато нещо с тях не е наред, а усещането за дразнене в окото е най-показателният сигнал за това.

Раздразнението на очите може да е провокирано от най-разнообразни причини. Сред тях има няколко, които се открояват и в повечето от случаите именно те са в основата на проблема. Важно е да се отбележи, че хроничното оплакване от раздразнени очи не е безобиден проблем и ако не му се обърне внимание може да доведе до усложнения.

Раздразнени очи – топ 3 причини

Синдром на сухото око. Когато раздразнението на очите е провокирано от синдром на сухото око са налице някои класически симптоми. Те включват усещане за сухота в очите, сърбеж и усещане за наличие на прашинки под клепача, замъглено зрение. Синдром на сухото око е най-честата причина за оплакване от раздразнени очи.

Конюнктивит. Възпалението на конюнктивата на окото е втората най-честа причина за появата на чувството за раздразнение в него. Като конюнктива се означава мембраната, покриваща бялата част на окото и вътрешната страна на клепачите. Причина за възпалението най-често е специфичен вирус. Състоянието е заразно и освен с раздразнение, се проявява с видимо зачервяване на очите/окото.

Очна алергия. Днес много хора имат повишена алергична нагласа. Затова в голяма част от случаите оплакването от раздразнени очи се появява като симптом на очна алергия. Това важи особено за пролетта и есента. За справяне с проблема от ключово значение е да се елиминира причината за алергията.

Решение при раздразнени очи

За разкриване на причините и за профилактика на евентуалните усложнения при хората с раздразнени очи е необходима навременна консултация с офталмолог. Необходимо е да се намали влиянието на външните дразнители и да се подпомогне вътрешното състояние на очите. Важно е да се поддържа постоянен прием на пигменти, антиоксиданти и витамини за очи.

Хората, които се оплакват от раздразнени очи, както и попадащите в рисковите групи за развитие на очни заболявания, може да разчитат на офталмопротективния ефект на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът оказва пълна пигментна и съдова подкрепа на очите за поддържане на здраво и остро зрение.

 

borola