сухота в очите

Сухота в очите е често срещано състояние сред населението. Какво представлява сухотата в очите, кое я провокира и как да се овладее ще разберете в редовете по-долу.

Какво е сухота в очите?

Както подсказва наименованието, сухота в очите е състояние, което се характеризира с усещане за „сухо“ око. Дискомфортът е резултат от недостиг на някоя от съставките на слъзния филм (водна, липидна и т.н.) или ускорено изпарение на сълзите от повърхността на окото. Ако не се предприемат навременни мерки за преодоляване на сухотата в очите, тя може да доведе до влошаване на зрението.

Кои са причините за сухота в очите?

Много и разнообразни фактори могат да спомогнат за появата на сухота в очите. Ето по-важните от тях:

Намалена секреция на сълзи

Понижената слъзна секреция се характеризира с намалена функция на слъзните жлези. Секреторните функции на слъзните жлези намаляват вследствие на възрастта и дисбаланс в хормоналната активност. Именно това са причините, поради които много жени в менопауза се оплакват от очен дискомфорт, породен от сухота в очите и конюнктивата („бялото“ на окото).

Повишено изпаряване на сълзи

Ускореното изпарение на сълзи се характеризира с нормална функция на слъзните жлези, но с нарушен слъзен филм, вследствие на:

  • Блефарит – възпалително заболяване на клепачите, водещо до аномалии в липидния слой на слъзния филм
  • Фактори на околната среда като сух и горещ климат, ползване на климатична инсталация, а също и недостатъчното мигане при работа с компютър
  • Розацея – хронично зачервяване на кожата на лицето
  • Недостиг на витамин А, съпроводен с изсъхване на конюнктивата

Кои са най-добрите природни средства за справяне със сухота в очите?

Видни офталмолози у нас горещо съветват да се противодейства на сухотата на очите с помощта на две средства, вдъхновени изцяло от природата.

Първият препоръчан продукт е Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощният офталмопротектор е първото 100% натурално средство на пазара у нас, което безопасно и ефективно бори очната сухота. Разковничето на безапелационния успех на Околут Комби се крие в уникалния състав. Всяка капсула на продукта събира в едно силата на безценни очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин). Всяка от съставките има доказан ефект върху очното здраве и помага на страдащите от сухота в очите да противодействат на някои от провокиращите фактори.

Проучване, проведено през 2009 г., доказва, че комбинацията от лутеин и зеаксантин предпазва очите от вредното въздействие на компютърните екрани

Тези очни пигменти се натрупват избирателно в макулата – малка централна част на ретината, т.нар. жълто петно. Филтрират и неутрализират лъчението, излъчвано от дисплеите на дигиталните устройства. Действат като „храна за окото“ и вътреочен защитен филтър.

Мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин допълват действието на очните пигменти. Благодарение на способността си да преминава през кръвно-мозъчната бариера астаксантинът обезврежда и неутрализира свободните радикали. По този начин способства за по-доброто зрение.

Проантоцианидинът допринася за заздравяване на колагена и еластина в кръвоносните съдове на окото. Така съдейства за подобряване на кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор.

В резултат на взаимодопълващото действие на активните съставки Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите

Приеман редовно и продължително време продуктът възстановява плътността на макулния пигмент, забавя стареенето на очите, подобрява остротата на зрението и възстановява съдовете на ретината. Вследствие на комплексното си действие спасява приемащия не само от сухотата в очите, но и от редица очни заболявания и зрителни нарушения.

За да е още по-успешна борбата със сухотата в очите, специалистите препоръчват приема на Околут Комби да се съчетае с този на ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+. Този природен дар е идеалното решение срещу сухи очи. Причината е, че съдържа високо количество стандартизирани омега-3 мастни киселини (1000 mg) и витамин Е, който нормализира слъзната секреция. С цел по-голямо удобство на потребителите ТриОмега 1000+ се предлага в разфасовка от 30 и 60 капсули.

Природните продукти Околут Комби и ТриОмега 1000+ са напълно безвредни, нямат странични ефекти и нежелани реакции дори при продължителен прием. Не съдържат консерванти, оцветители и овкусители. Имат отлична поносимост и са икономически изгодни.

borola