С Околут Дуо отново виждам цвeтoвeтe на животa

Пенка Минева, 60-годишна, от Бургас
Повече от 10 години имам проблеми със зрението. Диагнозата ми е макулна дегенерация, свързана с възрастта, и в такива случаи специалистите вдигат рамене – медицинската наука все още няма решение за подобни проблеми. В чужбина се полагат усилия с изключително сложни и скъпи операции, но у нас пенсионер като мен не може да си го позволи, още повече че ефектът не е безспорен.

Денят, в който ми казаха, чe всъщност имам само остатъчно зрение, което по всяка вероятност още ще отслабва, беше най-кошмарният в живота ми. Стоях на брега на морето, край което съм израснала и без което не мога. Виждах го размазано и обезцветено, но все пак още можех да се радвам на изгревите и залезите, на вълните. И това ли щеше да ми отнеме съдбата?

Вече от години не купувам вестник или книга, не виждам малките букви. За всяко нещо ми трябва помощ – да се вдене иглата, да се зашие нещо. Наложи ми се да се откажа от много неща, не смея вече и да ходя по улиците сама – не виждах номерата на автобусите и сградите, не мога да попълня никаква бланка в учрежденията. Може да ви се стори маловажно, но даже рецепта от готварската книга не мога да прочета.

Спаси ме интернет – увеличавам текстовете до огромни размери и все нещо виждам.

Преди 2 години бях в софийска болница заради други женски болести и случайно завързах разговор с млада докторка, офталмолог. Тя ми каза, че последни проучвания показвали, че всекидневното приемане на два очни пигмента – лутеин и зеаксантин, може не само да стопира по-нататъшното намаляване на зрението при макулна дегенерация, но даже да го подобри. Продуктът, който ми препоръча, се казва Околут Дуо.

В човешкия организъм лутеинът се намира в макулата на ретината и в лещата.

Той и зеаксантинът се наричат пигменти на макулата. Тъй като организмът не произвежда сам тези пигменти, те трябва да се набавят отвън. Лутеинът има много важна роля точно при очни заболявания като моето – възрастово обусловена макулна дегенерация, и при катаракта. Помага за повишаване остротата на зрението, подобряване на адаптацията към тъмнина. Докторката ми обясни, че при пациенти, които вече имат тежки увреждания като мен, е необходимо да се приема висока доза лутеин – о т 20 до 40 mg дневно.

Според последните изследвания високите количества на лутеин не само предпазват от макулна дегенерация и катаракта, но имат способност да възстановят започналия процес. Но само лутеин не е достатъчен, необходимо е и високо количество зеаксантин. Затова Околут Дуо съдържа високо количество лутеин и зеаксантин.

Лутеинът и зеаксантинът се свързват със специфичен ретинен белтък и се разпределят в ретината и лещата. Зеаксантинът се натрупва най-вече в макулата, а лутеинът – по цялата ретина.

Започнах да пия Околут Дуо веднага след този разговор. Вече 2 години не съм пропуснала един ден да си взема капсулата. След 2-З месеца започнах да усещам ефекта – първо лека – полека се върнаха цветовете, пocлe бавно се подобри и остротата на виждане. Не се похвалих на никого, не смеех да повярвам и аз самата, бях се примирила, че съм обречена. Казах ви, че понякога чета в интернет – почнах да намалявам огромния размер на шрифта – вече виждах буквите с по-малко увеличение. Онзи ден прочетох телефона на джипито върху визитката и това окончателно ме убеди, че не си внушавам. Тогава реших да пиша – за всички отчаяни хора, които са се примирили с неизбежното. Опитайте с Околут Дуо и със сиrурност ще постигнете подобрение!

borola