Витамин Д и Околут Дуо ни пазят от макулна дегенерация

Според американски учени, жените, които консумират храни с високи количества витамин Д осъществяват ефективна профилактика на зрението си. Според д-р Шантан Реди, който е асистент професор по офталмология от медицинския център Langone в Ню Йорк, храненето с продукти, богати на витамин Д, намалява опасността от развитие на очното заболяване макулна дегенерация с 59%. Освен това е установено, че при налични симптоми на макулна дегенерация, приемът на храни, богати на този витамин, е възможно да забави прогресията й.

Друго изследване на специалисти от университета на Бъфало доказва, че представителките на нежния пол, които редовно консумират храни с богато съдържание на витамин Д, понижават наполовина опасността от ранно развитие на макулна дегенерация, в сравнение с тези, чието меню не включва такива храни. Според изследователите рискът от развитието на очното заболяване е най-нисък, когато жените консумират около 720 единици витамин Д на ден, доставяни от храни като яйца, зелени листни зеленчуци, сладководни риби (бяла риба, речна пъстърва и др.), и млечни продукти (мляко, сирене, кашкавал, извара). Тази доза например може да бъде осигурена и от 100 гр риба тон.

Организмът ни може да синтезира витамин Д и чрез контролирано излагане на слънчева светлина.

Според ръководителя на изследването Ейми Милън обаче най-ефективен вариант за доставянето на витамина е чрез придържането към прием на храни, които го съдържат, а не чрез излагане на слънце.

Снабдяването на организма със 720 единици витамин Д на ден, осъществяващо се посредством храната, има протективно въздействие върху зрението и на жените, надхвърлили 75 – годишната си възраст.

Освен чрез употребата на храни, съдържащи витамин Д, е доказано, че оралният прием на лутеин и зеаксантин – основни очни пигменти, натрупващи се в ретината, понижава риска от макулна дегенерация с 57%.

Околут Дуо е природен продукт, който съдържа 20 мг чист лутеин и 1,5 мг зеаксантин. Околут Дуо има широки показания на приложение при хора, застрашени от макулна дегенерация – пушачи, хора със светли очи, възрастни хора, представителките на нежния пол и др.

borola