Грима може да причини проблеми със зрението!

За много дами гримирането е фактор, който ежедневно присъства сред останалите ритуали за разкрасяване. Но знаете ли, че той може да бъде опасен за здравето на очите и зрението, ако не се извършва по правилния начин? Специалисти от белгийския Университет на Ватерло, са категорични, че гримирането и по-специално очертаването на вътрешната страна на клепачите може да причини нарушения на зрението. За да стигнат до този извод специалистите изчисляват обема на частиците от очната линия, попаднал в слъзния филм (тънък предпазен слой, който обхваща роговицата, състоящ се от продукти на слъзния апарат) след нанасянето й.

Участничките в изследването поставят очната линия едновременно и от вътрешната и от външната страна на клепача.

Учените са установили, че гримът достига много по-бързо и в по-високи количества до окото, когато очната линия е нанесена от вътрешната страна на клепачите.

Изводите сочат, че когато очната линия се намира във вътрешността на клепача, в слъзния филм постъпва между 15% и 30% по-голямо количество от веществото.

Според специалистите очната линия крие едновременно риск от изменение на слъзния филм, очни дискомфорт, зачервяване, раздразнение, замъглено зрение, и дори инфекция на окото, особено при хората с чувствителни очи. Причината за това е, че в очната линия се съдържат естествени лепила, силикони и масла.

Ето защо с цел предпазване на зрението, освен внимателното боравене с очната линия, офталмолозите съветват представителките на нежния пол да не използват грим с изтекъл срок на годност, да не употребяват големи количества от него върху очите си. Освен гореизброените проблеми силният грим може да причини конюнктивит, възпаляване на клепача, а в някои случаи може да доведе до ослепявване.

Друг доказано ефективен метод за предпазване на очното зрение и предотвратяването на проблемите, сързани с него е приемът на природният продукт Околут. Околут съдържа висококачествена комбинация от лутеин и зеаксантин, най-важните естествени очни пигменти, които се натрупват в макулата и ретината на окото, повишават нейната плътност като по този начин понижава риска от увреждане на очните клетки от грима, както и от вредните влияния на околната среда – телевизорите, компютрите УВ – лъченията и др.

borola