истини и лъжи за зрението

В медиите упорито циркулират много истини и лъжи за зрението. Нека да не губим повече ценно време и да видим кои са най-често срещаните!

Ето кои са най-често срещаните лъжи и истини за зрението

Синдромът на сухото око е прогресиращо състояние, за което са отговорни компютрите

Това твърдение е истина. Японски учени доказват, че продължителният престой пред компютъра е основен провокиращ фактор на синдром на сухото око. Специалистите провеждат проучване с над 1000 души, които ежедневно прекарват голяма част от времето си пред компютърния екран. Резултатите от изследването показват, че една трета от участниците страдат от изсушаване на слъзния филм. Вследствие нарушаването на този защитен филтър е възможно да се стигне до развитие на очни инфекции.

Гледането на телевизия уврежда зрението – гранично твърдение между най-често срещаните истини и лъжи за зрението

Това твърдение е наполовина вярно. Според офталмолозите зрението е застрашено, ако прекарваме повече от 3 часа дневно пред телевизора.

С течение на годините очите се „износват“ и това става причина за очни проблеми

Това не е истина, тъй като органите на зрението няма как да се „износят“. Зрителните нарушения се дължат основно на липсата на грижи за очите.

Яденето на моркови гарантира отлично зрение

Това е един от най-широко разпространените митове. Факт е, че морковите са полезни за очите. Също така е вярно обаче, че те не са достатъчни за поддържане на отлично зрение и предотвратяване на очни заболявания.

Проблемите със зрението се появяват след 40-годишна възраст

Това твърдение не е вярно! Някои очни заболявания като глаукома например могат да се проявят в по-ранна възраст. Това е причината специалистите да препоръчват очните прегледи да се осъществяват поне веднъж годишно дори при липса на оплаквания.

Провеждането на адекватна профилактика също е един от начините за предпазване на зрението във всяка една възраст.

След като се запознахме с най-често срещаните лъжи и истини за зрението, ще разберем кой е най-добрият офталмопротективен продукт на българския пазар

Изтъкнати наши офталмолози препоръчват висококачествения офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi за поддържане на отлично зрение и предпазване от очни заболявания. Този изцяло природен продукт е първият у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула на Околут Комби доставя 4 от най-мощните протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките взаимно допълват и усилват своето действие. Комбинирани са така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите и да усилват остротата на зрението.

Околут Комби е не само ефективен, но и напълно безопасен. Подходящ е за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула на ден след хранене.

borola