възприятия на зрителния анализатор

В настоящата статия ще си говорим за основните възприятия на зрителния анализатор – цветоусещане, светлоусещане, формено и двуочно зрение. Не я пропускайте! Има какво да научите!

Повече за главните възприятия на зрителния анализатор

Цветоусещане

Слънчевите лъчи имат ключова роля за начина, по който ще възприемем даден предмет. При преминаване през предмета една част от лъчите се поглъщат, а друга – се отразяват. Отразените лъчи, които попадат в окото, предизвикват дразнения. От дължината на светлинната вълна се определя цветът, който мозъкът ще възприеме след обработката на въпросните дразнения. Възприемането на различни цветове ни помага да различаваме обекта от заобикалящия го фон и да възприемаме сложни образи.

Колбичките на ретината са основните отговорници за нормалното цветоусещане. В зависимост от дължината на светлинната вълна към която са чувствителни се разграничават няколко вида колбички.

Светлоусещане

Светлинните лъчи предизвикват генериране на зрителни усещания чрез трансформиране на енергията на светлината в нервен импулс. Нервният импулс се генерира във фоточувствителните пръчици на ретината, пренася се по нервни клетки до зрителния нерв и оттам отива до зрителния център в мозъка.

Осветеността и светлинните условия на средата са динамични и се променят непрекъснато. Именно поради това е изключително важно да се поддържа добро очно здраве.

Формено зрение

То се разглежда като комбинация от централното и периферното зрение. Централното и периферното зрение се благоприятстват от доброто състояние на ретината и нормалната ретинна пигментация.

Макулата (централната част на ретината) е отговорна за централното зрение и различаването на формата, големината и детайлите на наблюдаваните предмети.

Ретинните структури извън макулата отговарят за периферното зрение. То се свързва предимно с ориентирането в пространството. Функцията му е еднакво важна с тази на централното зрение.

Двуочно (дълбочинно) зрение

Зрението при човека е уникална система, сложно регулирана и деликатна. Можем да възприемаме образи от заобикалящия ни свят само с едното или с двете очи. Синхронизираното действие на двете очи и комбинирането на двата възприемани образа в мозъка осигурява съвършена зрителна форма.

Доказана природа помощ за по-добри възприятия на зрителния анализатор

Все повече офталмолози у нас препоръчват да се гарантират по-добри възприятия на зрителния анализатор с помощта на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на очите оптимални дози лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите и да усилват зрителната острота.

Околут Комби няма противопоказания. Показва отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps) и е идеално решение за вегетарианци и вегани.

borola