очно здраве

За никого не е тайна, че тютюнопушенето влияе негативно на здравето на очите. Употребата на цигарени изделия въздейства неблагоприятно върху очните структури поради съдържащите се в тях вредни вещества.

В какво се изразява вредата от тютюнопушенето за очното здраве?

Въпреки че заболяванията на очите се развиват в резултат на различни рискови фактори, тютюнопушенето е една от основните предпоставки за зрителни проблеми.
Най-общо казано, тютюнопушенето причинява биологични изменения в окото. Токсичните вещества и химикали навлизат в окото, увреждат кръвоносните съдове, възпрепятстват производството на слъзен секрет и значително повишават риска от загуба на зрението.

Пушенето е един от основните рискови фактори за повишаване на оксидативния стрес, който уврежда ретината и други структури в зоната на окото. При пушачите доказано се установява намален приток на кислород към макулата и значително се повишава риска от възрастово обусловена макулна дегенерация. Учени и специалисти в областта са установили, че при привържениците на вредния навик обикновено това заболяване се развива средно с 5 години по-рано, в сравнение с непушачите.

Тютюневият дим дразни и възпалява конюнктивата – тънката прозрачна мембрана, която покрива склерата на окото. Това може да доведе до зачервяване на окото и развитие на конюнктивит.
Друга негативна последица от тютюнопушенето е повишаване на усещането за сухота в очите. Димът от цигарите въздейства негативно върху производството на слъзен филм и намалява усещането за влажност в окото дори и при пасивните пушачи. Най-уязвими разбира се са децата.

Катаракта е другото опасно очно заболяване, което е свързано с редовната употреба на тютюневи изделия. Проучвания показват, че при пушачите рискът от катаракта е двойно по-висок, в сравнение с непушачите. Специалистите в областта дори са установили наличието на пряка взаимозависимост между заболяването катаракта и степента на пристрастеност към пушенето. Т.е. колкото повече цигари дневно пуши човек, толкова по-висока е вероятността от развитие на катаракта.

Насоки за намаляване на вредата от тютюнопушенето върху очното здраве

Разбира се, една от основните препоръки към пушачите е да намалят или да спрат окончателно вредния навик. С особена сила това важи за хората с висок риск от зрителни проблеми. Определено специалистите са единодушни, че отказването на цигарите се увенчава с най-голям успех за превенция на очните заболявания.

Но колкото е важно да пазим очите си от вредните външни влияния, толкова важно е да си набавяме ценните и незаменими очни пигменти и антиоксиданти, които не само, че подкрепят очното здраве, но и намаляват нивата на оксидативния стрес.

Качествена и широкоспектърна профилактика на очните проблеми, свързани с употребата на тютюневи изделия, се постига чрез редовния прием на природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Активните съставки лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин осигуряват необходимата антиоксидантна защита за очите.

Това, което отличава Околут Комби от други средства за очно здраве, е наличието на пигмента астаксантин, който рядко присъства в диетата на съвременния човек, а притежава изключителни ползи за здравето на очите.

Околут Комби е продукт, който осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Особено подходящ е както за пушачи, така и за хората, които попадат в други рискови групи като хипертоници, диабетици и хора над 40-годишна възраст.

borola