грижи за очите

Офталмолозите съветват да се полагат специални грижи за очите през зимата. Вижте на какво да обърнете внимание, за да се радвате на добро очно здраве през най-студеният сезон от годината.

Най-важните грижи за очите през зимните месеци

Качествено овлажняване

Сухият въздух у дома и зимният вятър навън водят до по-бързото изсушаване на слъзния филм. За да не се стигне до синдром на сухото око, своевременно трябва се вземат мерки за допълнително овлажняване на очите.
Първата крачка в тази насока е свързана с по-честото мигане. Този безусловен рефлекс предпазва окото от сухота, като стимулира производството на сълзи.

Приемът на достатъчно течности е втората стъпка в поддържане на мукозните мембрани на очите влажни.
Изборът на добър овлажнител за въздух е следващата стъпка в превенцията на сухи очи през зимата. Поддържайки оптимално ниво на влажност в обитаваните помещения, този практичен уред предотвратява изсушаването на очите.

Надеждна слънцезащита

Слънцето през зимата може да е пагубно за очите. С оглед на това специалистите по очно здраве напомнят, че ежедневно трябва да се носят слънчеви очила. Препоръката важи с особена сила за любителите на планината и зимните спортове. Важно е да се знае, че интензивността на слънчевата радиация се увелича с цели 4% на всеки 300 метра надморска височина.

Експертите са категорични, че не бива да се щадят средства при закупуване на слънчеви очила. Те не са просто аксесоар, а надеждна защита срещу вредните UV лъчи. Абсолютно задължително е да са взети от оптика и да имат сертификат за качество. Трябва да осигуряват пълна протекция срещу UVА и UVB лъчите и да намаляват отблясъците. Добре е да се има предвид, че за най-подходящи се смятат сивите, зелените и кафявите на цвят стъкла.

Прием на незаменими очни пигменти и антиоксиданти – една от ключовите грижи за очите през зимата

Специфичните пигменти и антиоксиданти за очи са изключително важни за доброто здраве на очите през зимните месеци. Именно поради това офталмолозите приканват да се приема оптимално количество от тези вещества. Те са категорични, че най-важни за зрителните органи за лутеинът, зеаксантинът, проантоцианидинът и астаксантинът. Препоръчителната дневна доза на лутеина е 10 mg, на зеаксантина – 750 μg), на астаксантина – 2 mg и на проантоцианидина – 50 mg. Това количество се съдържа във всяка растителна капсула на Околут Комби/Ocolut® Combi. Съставките на този мощен офталмопротектор от фамилия Околут са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Освен че надеждно защитава очите от неблагоприятните условия през зимата, Околут Комби не крие риск за здравето. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Идеално решение е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps).

borola