Side Menu

Последни публикации

диабет очи

Съвети за здрави очи за хората, страдащи от диабет

Засегнатите от диабет трябва да пазят своите очи здрави. Захарната болест може да увреди кръвоносните съдове в ретината и да предизвика очни заболявания. Ако вие или ваш близък страдате от диабет – ето какво е нужно да сторите, за да защитите очите си от увреждане:

Контролирайте кръвното налягане и захарта при диабет, за да запазите своите очи здрави

Високото кръвно налягане е често срещан проблем при хората с диабет. Комбинирането му с висока кръвна захар може да доведе до увреждане на очите и зрението. За да намалите здравните рискове, следете показателите си и приемайте предписаните от лекар медикаменти.

Поддържайте нивата на холестерола в норма

Завишените нива на LDL или т.н. „лош” холестерол могат да увредят кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и тези в очите. За да се предпазите, направете изследване на липидния си профил. То включва кръвен тест, определящ показатели, като общ холестерол, HDL и LDL холестерол, и триглицериди. Ако нивата им са високи, вземете адекватни мерки за нормализиране. Такива са здравословно хранене, спорт и прием на природни продукти за контрол на холестерола (Липибор/Lipibor®).

Откажете вредните навици

Тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол са фактори, довеждащи до увреждане на множество системи в организма. Пушачите с диабет имат по-висока захар от диабетиците, които не употребяват тютюневи изделия. Това ги поставя в опасност от усложнения, свързани с очите. За да намалите здравните рискове, откажете вредните навици още сега!

Хранете се здравословно и се движете активно

Пълноценната диета стои в основата на доброто очно здраве. Нека в менюто ви ежедневно присъстват храни, богати на витамините A, C, E, бета-каротин, омега-3 мастни киселини, цинк, лутеин и зеаксантин.

Активното движение спомага за контролиране на кръвното налягане и кръвната захар. Когато спортувате редовно, нивото на кислород в кръвта се повишава, като това спомага за заздравяване на кръвоносните съдове. Всеки тип физическа активност, съобразена със здравословното състояние и лични предпочитания, е препоръчителна.

За да пазите своите очи здрави при диабет, не пропускайте годишния офталмологичен преглед

Всяка година посещавайте офталмолога си за пълен очен преглед. Той включва тест за глаукома, катаракта и обстоен преглед на очите с разширяване на зениците. Друг скринингов тест, който можете да обмислите, е диагностика на ретината за ранно откриване на заболявания.

Приемайте природни офталмопротектори за здрави очи при диабет

Правилната офталмопротекция е ключова за здравето на очите на диабетиците. За да се предпазите от увреждания, провокирани от захарната болест, и да се радвате на добро зрение – доверете се на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Продуктът представлява иновативен офталмопротектор, осигуряващ пълна пигментна и съдова защита на очните структури. В съдържанието му се открива мощна комбинация от специално подбрани природни съставки, обезпечаващи всички нужди на очите на диабетиците. Това са есенциалните очни пигменти и антиоксиданти с най-висок капацитет за защита на очите – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те работят в насока за:

  • предпазване на ретината и макулата от свободните радикали
  • подобряване на плътността на макулния пигмент
  • протекция и възстановяване на съдовете на ретината
  • намаляване пропускливостта на капилярите
  • повишаване кръвоснабдяването на окото
  • подобряване функцията на фоторецепторните клетки и остротата на зрението
  • защита на очите от UV-светлината
  • профилактика и допълващо лечение на диабетна ретинопатия

borola

Няма коментари

0
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x