диабет очи

Засегнатите от диабет трябва да пазят своите очи здрави. Захарната болест може да увреди кръвоносните съдове в ретината и да предизвика очни заболявания. Ако вие или ваш близък страдате от диабет – ето какво е нужно да сторите, за да защитите очите си от увреждане:

Контролирайте кръвното налягане и захарта при диабет, за да запазите своите очи здрави

Високото кръвно налягане е често срещан проблем при хората с диабет. Комбинирането му с висока кръвна захар може да доведе до увреждане на очите и зрението. За да намалите здравните рискове, следете показателите си и приемайте предписаните от лекар медикаменти.

Поддържайте нивата на холестерола в норма

Завишените нива на LDL или т.н. „лош” холестерол могат да увредят кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и тези в очите. За да се предпазите, направете изследване на липидния си профил. То включва кръвен тест, определящ показатели, като общ холестерол, HDL и LDL холестерол, и триглицериди. Ако нивата им са високи, вземете адекватни мерки за нормализиране. Такива са здравословно хранене, спорт и прием на природни продукти за контрол на холестерола (Липибор/Lipibor®).

Откажете вредните навици

Тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол са фактори, довеждащи до увреждане на множество системи в организма. Пушачите с диабет имат по-висока захар от диабетиците, които не употребяват тютюневи изделия. Това ги поставя в опасност от усложнения, свързани с очите. За да намалите здравните рискове, откажете вредните навици още сега!

Хранете се здравословно и се движете активно

Пълноценната диета стои в основата на доброто очно здраве. Нека в менюто ви ежедневно присъстват храни, богати на витамините A, C, E, бета-каротин, омега-3 мастни киселини, цинк, лутеин и зеаксантин.

Активното движение спомага за контролиране на кръвното налягане и кръвната захар. Когато спортувате редовно, нивото на кислород в кръвта се повишава, като това спомага за заздравяване на кръвоносните съдове. Всеки тип физическа активност, съобразена със здравословното състояние и лични предпочитания, е препоръчителна.

За да пазите своите очи здрави при диабет, не пропускайте годишния офталмологичен преглед

Всяка година посещавайте офталмолога си за пълен очен преглед. Той включва тест за глаукома, катаракта и обстоен преглед на очите с разширяване на зениците. Друг скринингов тест, който можете да обмислите, е диагностика на ретината за ранно откриване на заболявания.

Приемайте природни офталмопротектори за здрави очи при диабет

Правилната офталмопротекция е ключова за здравето на очите на диабетиците. За да се предпазите от увреждания, провокирани от захарната болест, и да се радвате на добро зрение – доверете се на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Продуктът представлява иновативен офталмопротектор, осигуряващ пълна пигментна и съдова защита на очните структури. В съдържанието му се открива мощна комбинация от специално подбрани природни съставки, обезпечаващи всички нужди на очите на диабетиците. Това са есенциалните очни пигменти и антиоксиданти с най-висок капацитет за защита на очите – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те работят в насока за:

  • предпазване на ретината и макулата от свободните радикали
  • подобряване на плътността на макулния пигмент
  • протекция и възстановяване на съдовете на ретината
  • намаляване пропускливостта на капилярите
  • повишаване кръвоснабдяването на окото
  • подобряване функцията на фоторецепторните клетки и остротата на зрението
  • защита на очите от UV-светлината
  • профилактика и допълващо лечение на диабетна ретинопатия
borola