проблеми с очите при диабет

От настоящата статия ще разберете кои са основните проблеми с очите при диабет, как се лекуват и по какъв начин се предотвратяват. Не губете време и продължете с четенето!

Глаукома

Диабетиците са изложени на 40% по-висока опасност от развитие на глаукома от здравите хора. Рискът нараства с възрастта. Казано с други думи, колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-голям е шансът да развие коварното очно заболяване. А ето какво представлява то. Глаукома е диагноза, обхващаща група дегенеративни заболявания, които причиняват увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението, дори слепота. Лечението е насочено към спиране или забавяне прогресията на въпросните болести. За целта се използва консервативно лечение, лазерна терапия, хирургична интервенция.

Катаракта

Честотата на това очно заболяване, при което очната леща помътнява и зрението се влошава, е с 60% повече при лица с диабет, отколкото при тези без. Наблюдава се следната тенденция – катаракта засяга по-често млади диабетици и се развива изключително бързо. Заболяването се лекува по хирургичен начин. Операцията е безболезнена и отнема няколко минути. Още на следващия ден пациентът може да се върне към обичайното си ежедневие.

Диабетна ретинопатия – един от най-тежките проблеми с очите при диабет

С термина „диабетна ретинопатия“ се означават всички дегенеративни промени в ретината в резултат на високата кръвна захар. Заболяването има две форми – непролиферативна и пролиферативна.

Непролиферативната диабетна ретинопатия е по-леката форма. Тя може да се срещне при пациенти с различна давност на диабета. При нея обкновено няма симптоми. Протича в три етапа – лек, умерен и тежък. Лекува се с лазерна терапия и с лекарства в амбулаторни условия.

Пролиферативна диабетна ретинопатия е по-тежката форма на заболяването. При нея е налице запушване на капилярите на ретината и растеж на нови кръвоносни съдове, които лесно кървят. В случай на по-голям кръвоизлив в стъкловидното тяло (гелообразно вещество между вътреочната леща и ретината) съществува риск от загуба на зрението в засегнатото око. Лечението на кръвоизлив в стъкловидното тяло може да включва витректомия, криотерапия, лазерна фотокоагулация или интравитреални инжекции.

Най-добрата естествена профилактика на проблеми с очите при диабет

Все повече офталмолози у нас препоръчват Околут Комби/Ocolut Combi® за намаляване на опасността от зрителни проблеми при хора от рисковите групи като диабетиците. Продуктът представлява уникална комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват взаимно и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Иновативната технологична форма – VGcaps (растителни капсули), прави продукта подходящ за вегетарианци и вегани. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Подходящ за продължителен прием. Икономичен и достъпен. Наличен в аптеките в цялата страна и онлайн на www.momo.bg.

borola