увреждане на ретината

Заболявания, състояния и редица други фактори могат да причинят увреждане на ретината. В следващите редове ще поясним кои точно.

Очни заболявания като главни причини за увреждане на ретината

Пигментният ретинит е наследствено очно заболяване, причиняващо прогресивна дегенерация на ретината. В напреднала форма може да доведе дори до загуба на зрението. Симптомите обикновено се появяват още в детството – увреждане на периферното зрение и проблеми с нощното виждане.

Макулната дегенерация е друго опасно заболяване, засягащо ретината. То се развива вследствие на увреждане на централната част на ретината (макулата). Точните причини за развитие на заболяването не са напълно изяснени. Учените смятат, че може да се дължи на комбинация от генетични и външни фактори.

Ретинопатията, причинена като усложнение на диабет или хипертония, също уврежда вътрешната обвивка на очната ябълка. Това се случва след увреждане на кръвоносните съдове, изтичане на течност в ретината, последващото ѝ подуване и влошаване на зрението.

Напредване на възрастта

Увреждане на ретината е напълно възможно да възникне и поради естествения процес на стареене. Редица очни заболявания и други смущения са по-често разпространени сред хората в напреднала възраст. Сред тях са макулната дегенерация, ретинопатиите и отлепване на ретината. Последното се характеризира с разделяне на вътрешния и външния слой на ретината. Причините за разкъсване или отлепване на ретината мога да се дължат на самото стареене или на травма на окото.

Физическо увреждане на ретината

Травмите, възникнали след директен удар на окото, са други причини за увреждане на ретината. Те изискват спешна медицинска помощ. Дори в случая зрението да не е директно засегнато, е разумно своевременно да се посети офталмолог.

Силна светлина

Излагането на окото на интензивна светлина може да причини трайно увреждане. То може да бъде в резултат на директно гледане към изкуствен или естествен източник на светлина. Нарича се изгаряне на ретината и може да бъде особено болезнено. Може успешно да се предотврати чрез предпазване на очите при работа, свързана с изкуствени източници на светлина. За защита от увреждащите слънчеви лъчи е нужно да се носят висококачествени слънчеви очила, дори и през месеците с по-ниско слънцегреене.

Дефицити на важни за очите елементи

Липсата на адекватни количества важни хранителни елементи може да предизвика увреждане на ретината и да компрометира зрението. Сред тях са есенциалните витамини А и Е, очният каротеноиден пигмент лутеин, както и вещества, осигуряващи антиоксидантна защита на очите. Тя е особено нужна за предпазване на компонентите на зрителните органи от увреждане.

Професионална подкрепа срещу увреждане на ретината

За защита на ретината от увреждане, офталмолозите препоръчват да се наблегне на снабдяването на окото с есенциални пигменти и антиоксиданти. Лутеинът и зеаксантинът са основните протектори на компонентите на очите. Астаксантинът и проантоцианидинът са мощни антиоксиданти с изразени съдово-протективни свойства. Комбинацията от четирите вещества съдейства за предпазване на макулата и ретината от свободните радикали и фототоксично увреждане. Подобрява плътността на макулния пигмент, функцията на фоторецепторните клетки и усилва зрението. Предпазва и заздравява съдовете на ретината. Забавя стареенето на очите и ги пази от смущения и заболявания. За да си набавите мощното съчетание от елементи, заложете на Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява професионална съдова и пигментна подкрепа за очите. Високото качество и чистота на активните му съставки носят безотказен ефект без противопоказания.

borola