Очни заболявания – на какво се дължат

Основните заболявания на очите са макулна дегенерация, катаракта (перде), глаукома и диабетна ретинопатия. Тази статия сме посветили на възникването на очните заболявания и съвети за адекватна превенция.

Същност на заболяванията на очите

Макулната дегенерация спада към голяма група заболявания на макулата

Въпреки че се обуславя с по-високата възраст на пациентите, тя засяга и по-млади хора. Дегенерацията се характеризира с нарушение на централното зрение. Докато периферното остава незасегнато, страдащите изпитват проблеми с фокусирането и четенето. При макулна дегенерация имаме още трудно разпознаване на познати лица, предмети и цветове, замъглено виждане.

Катаракта може да прогресира без симптоми

„Перде“-то е очно заболяване, което в световен мащаб, е най-честият причинител на слепота. Катарактата може да се появи незабелязано. Сред първите симптоми на заболяването са затруднено четене, слабо нощно виждане, двойно виждане, изсветляване на зеницата. Докато причините за появата й не са напълно разгадани, катарактата може да бъде избегната с добра очна профилактика. Според учените, катаракта може да бъде придобита след инфекция, механична травма, някои заболявания.

Глаукома е сбор от дегенеративни заболявания на очите

Заболяването глаукома протича коварно, защото често симптоматика липсва. Глаукомата е считана за едно от най-опасните заболявания, водещи до слепота. Докато генетичната обремененост не може да бъде контролирана, някои рискови фактори за поява на глаукома не бива да се неглижират. Това са повишеното очно налягане, напредване на възрастта, хипертония, късогледство, злоупотреба с алкохол, прием на някои медикаменти и др.

Диабетната ретинопатия протича наравно с диабета

Ретинопатията е основната причина за нарушено зрение при хора с диабет. При нелекуване, може да доведе до ослепяване. Повишената, заради заболяването, кръвна захар уврежда кръвоносните съдове в ретината. Чести симптоми, от които се оплакват засегнатите от ретинопатия, са нарушено зрение, кокоша слепота, поява на тъмни петна и замъгляване. Повишеното ниво на триглицериди и холестерол, продължителността на диабета и високото кръвно налягане са рискови фактори, които също отключват заболяването.

Рискови фактори за възникване на очни заболявания

Общото между всички изброени заболявания на очите са факторите, които предизвикват появата им. Това са:

  • Недостиг на важни за окото вещества – основни очни пигменти – лутеин и зеаксантин, както и витамини и минерали.
  • Външни фактори като UV лъчи, слънчеви лъчения и работа с компютър
  • Възраст
  • Дегенеративни заболявания – диабет, хипертония
  • Тютюнопушене

Трудно и почти невъзможно е да се избегнат повечето от тях. Работата с компютър присъства почти във всяка професия. Напредването на възрастта е прогресивен и необратим процес. Професии като тези на актьорите, офталмолозите, шофьорите, са свързани с интензивно осветяване на очите, което води до очно увреждане.

Очни пигменти за добро офталмологично здраве

Лутеинът и зеаксантинът са най-важните за окото вещества. Те представляват мастноразтворими жълти до жълтокафяви пигменти от групата на каротиноидите. Установено е, че в човешкия организъм лутеинът и зеаксантинът се намират в макулата, ретината, както и в лещата. Ето защо се наричат специфични очни пигменти.

Лутеинът и зеаксантинът избирателно се натрупват в макулата и ретината чрез специфичния транспортен белтък туберлин. Тяхното натрупване увеличава плътността на пигмента. По този начин лутеинът и зеаксантинът осъществяват офталмопротективен ефект и действат като „вътреочен филтър“. Те неутрализират фототоксичното въздействие на ултравиолетовите лъчи и обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината.

Доказателство за офталмопротективния ефект на лутеина е изследване на специалисти от Харвардския университет. То гласи, че 6 мг чист лутеин дневно намалява риска от макулна дегенерация с 43%.

Овладяване и превенция на заболявания на очите с природни средства

Оптимизирайте приема си на важните очни пигменти с природните продукти от Фамилия Околут.

Околут Дуо/Ocolut® Duo е двойна комбинация от лутеин и зеаксантин в пречистена форма. Той осигурява насищане на макулата и ретината с необходимите вещества за по-добро зрение и офталмологична протекция като се грижи за неутрализиране на вредните свободни радикали. Околут Дуо се препоръчва за превенция на макулна дегенерация и пигментен ретинит, и като поддържащо лечение на тези заболявания.

Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа всички необходими за здравите очи пигменти – лутеин и зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Освен пигментна, Околут Комби осигурява пълна съдова защита. Продуктът се препоръчва от офталмолозите у нас при катаракта, късогледство, ретинопатия, повишено очно налягане и възпален очен нерв. Приема се от хора, с висок риск от очни заболявания (диабетици, хипертоници, пушачи). Околут Комби овладява успешно сухотата в очите, умореното, „компютърно“ око и затруднено нощно виждане. Продуктите от фамилия Околут се предлагат в иновативните растителни капсули (VGcaps), подходящи дори за вегетарианци и вегани.

borola