зрение и книги

Зрение и книги е много важна и същевременно подценявана тема. Болшинството хора не спазват правилата за безопасност при четене (независимо дали от електронен или хартиен носител). Така излагат очното си здраве на риск. За това предупреждават от Националния колеж на оптиците и оптометристите (CNOO) в Испания.

Зрение и книги – съветите на експертите

Апелът на специалистите е да се следват някои препоръки, за да се предпази зрението и да се съхрани функцията на зрителния анализатор. Препоръките включват заемане на изправена поза при четене, спазване на отстояние не по-малко от 50-60 см между книгата и очите. И още – четене в добре осветени пространства (за предпочитане с естествена светлина), често мигане, отклоняване на погледа от книгата на всеки 20 минути. Носене на очила или контактни лещи за четене. Регулиране на светлината на електронните устройства, в случаите в които не се чете от хартиен носител.

„При неспазване на тези условия, е възможно да се появят проблеми като сухота и сърбеж в очите, двойно виждане или главоболие“. Предупреждението е от д-р Хуан Карлос Мартинес Морал, декан на Националния колеж на оптиците и оптометристите в Испания.

Експертите препоръчват винаги, когато е възможно да се чете от електронен четец вместо от компютри, таблети и мобилни телефони

Те припомнят, че компютрите, таблетите и телефоните излъчват от дисплеите си синя светлина, която е вредна за очите.
Екранът на електронните четци е така създаден, че да не напряга очите при четене. Важно е обаче да се знае, че той е слабото място на този вид устройства. За да се не повреди при изтърване или удар, той трябва да бъде предпазен със стъклен протектор.

Специалистите съветват електронният четец да се държи на разстояние 35-40 см от очите и да се регулира размерът на шрифта. Накрая призовават незабавно да се отиде на офталмологичен преглед при поява на дискомфорт или зрителен проблем.

Завършваме темата за зрение и книги с напомняне, че четящите хора повече от всеки се нуждаят от качествен офталмопротектор

Наши офталмолози препоръчват следните природни продукти:

Продуктът е разработен с много грижа за деликатните детски очи. Снабдява очите с най-важните пигменти – лутеин и зеаксантин. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за очите. Подпомага зрението, функцията на макулата (централната част на ретината) и очната леща.

Мощна формула за здрави очи при възрастните. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя оптимално количество лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Продуктите са практически безопасни. Имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Продават се в аптеките без рецепта. Могат да бъдат закупени и от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola