клетки в очите

Ново проучване на болница Маунт Синай в Ню Йорк, се фокусира върху въпроса дали коронавирусът би могъл да засегне клетки в очите. За целта учените, които го провеждат, излагат очни клетки на възрастни хора на вируса причинител на COVID-19 (SARS-CoV-2). Впоследствие проследяват неговата реакция.

Според резултатите от проучването изследваните клетки в очите…

могат да бъдат засегнати от вируса SARS-CoV-2. Причината е, че те съдържат двата най-важни „входни протеина“ ACE2 и TMPRSS2, които вирусът използва, за да нахлуе в организма.

Учените се надяват откритието да доведе до известна промяна в противоепидемичните мерки.

„В опит да се спре разпространението на коронавируса се въведе носенето на маски за лице на обществени места. Тези защитни средства обаче НЕ предпазват очите от контакт с вируса. Не е важно толкова дали коронавирусът прониква в организма през очната тъкан, или мигрира от дихателните пътища до очите. Същественото в случая е, че вирусната РНК на SARS-CoV-1, MERS-CoV и SARS-CoV-2 е открита в очните клетки“. Това казват изследователите пред сп. Cell Stem Cell.

В хода на проучването се установява още, че клетките на повърхността на окото са по-податливи за заразяване със SARS-CoV-2 от роговичните. Във връзка с това учените напомнят, че трябва да се избягва докосването на лицето с немити ръце.

Разяснение по отношение на метода на изследване и конкретния подход за извършване на анализ на събраните данни

За да установят кои очни клетки експресират ACE2 и дали експресията на този входен протеин е свързана с чувствителността към ковид инфекция, учените култивират различни клетъчни типове от шест очни тъкани. Тъканите – роговица, очен лимб, склера, ирис, пигментен епител на ретината и хороидея, са изолирани от очната ябълка на човешки трупове. Донорите са били здрави. Изолираните от очните тъкани клетки са специално маркирани, за да се идентифицира тяхната точна клетъчна идентичност.

Вече е ясно, че клетки в очите могат да бъдат засегнати от коронавирус. Време е да напомним, че…

Околут Комби/Ocolut® Combi е най-мощният натурален офталмопротектор за допълнителна защита на очите в условията на пандемия от COVID-19. Той представлява иновативна комбинация от четири специално подбрани природни съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Доказано в клинични проучвания, формулата:

  • осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите
  • предпазва от очни заболявания и рефракторни нарушения
  • гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести

Освен че е ефективен, продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптечната мрежа в страната и онлайн в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola