коронавирус очи

Входната врата на инфекцията с коронавирус е лигавицата на нашите очи (конюнктивата) и по-рядко лигавицата на горните дихателни пътища (нос, фаринкс, ларинкс). Поне това предполагат учените. Разберете как са достигнали до тази хипотеза.

Ето защо учените смятат, че новият коронавирус по-често навлиза в тялото през нашите очи

На 17-и март 2020 г. Министерството на отбраната в Китай обяви, че учени ще започнат клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус COVID-19. Местният вестник The South China Morning Post писа, че изследователите са тествали ваксината върху маймуни, заразени с коронавирус. Ваксината е ефективна върху лабораторните животни. Те развиват имунитет към COVID-19. Това без съмнение е важен аспект от изследването. Друг важен аспект е фактът, че коронавирусът е навлязъл в тялото на животните през очите. Откритието кара учените да подозират, че именно лигавицата на очите е главната входна врата на патогена. Ако това се окаже вярно, ще означава, че хората в никакъв слуай не бива да излизат навън без защитни очила.

Други изследвания също показват връзка между нашите очи и новия коронавирус

Екипът от офталмологичната клиника „Виста Санчес Транкон“ в Испания посочва, че коронавирусната инфекция може да доведе до конюнктивит. Причината е, че конюнктивата има директен контакт със замърсени секрети. Конюнктивитът може да се развие до 2 дни след заразяване с коронавирус.

С оглед на опасността от навлизане на коронавирус през очната лигавица специалистите препоръчват очите да са защитени с предпазна маска или очила. Задължителни атрибути са още защитната маска и ръкавиците за еднократна употреба. Ръцете трябва да се мият често или да се дезинфекцират с антисептичен гел. Очите не бива да се докосват с мръсни ръце.

Още по-мощна защита на очите с изцяло природен продукт

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi е идеално допълнение към грижите за очите в условия на карантина. Това е първият изцяло натурален продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула на Околут Комби доставя на очите оптимални количества от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да предпазват от най-често срещаните очни заболявания и рефракционни нарушения.

Околут Комби е произведен според изискванията за добра производствена практика. Напълно безопасен е и може да се приема продължително време. Подходящ е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps). Наличен е в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в цялата страна.

borola