късогледство при деца

По-високият риск от развитие на други очни заболявания може да се дължи на късогледство при децата, а превантивните мерки в голяма част от случаите са жизненоважни. Ето защо е важно да знаете основните неща за този често срещан проблем при малчуганите.

Какво представлява късогледството при децата и какво го причинява?

Медицинският термин за това състояние е “миопия”, а засегнатите от него могат да виждат добре наблизо, но замъглено в далечината. Естествено, това затруднява тяхното ежедневие, защото лицата в далечината или пък пътните знаци стават трудни за разпознаване. Също така, според учени, миопията при децата в световен мащаб рязко нараства. Различни фактори от околната среда и генетиката са отговорни за нейното развитие при децата.

Симптоми на късогледство при децата

За децата, страдащи от миопия, обектите в далечината изглеждат замъглени. А, близките обекти изглеждат ясни и могат да бъдат лесно разпознати. Поради това, късогледите деца често имат проблеми с четенето на написаното от дъската, а понякога дори се оплакват и от главоболие. Важно е да отбележим и че малчуганите трудно разпознават постепенното влошаване на зрението си. Така че вие сте тези, които трябва да инициирате преглед при специалист.

Диагноза

Стандартният преглед при съмнение за наличие на късогледство при децата се провежда при офталмолог. Той проверява колко добре вижда детето надалеч и наблизо. Само такъв лекар може да извърши преглед със специални капки за очи, предпазващи лещата от деформация и да определи степента на аметропия. Капките за очи също разширяват и зеницата, позволявайки му да прегледа напълно окото. Съветваме да водите децата си редовно на прегледи, тъй като те документират дали има отклонения при наличие на късогледството и следователно да се вземат допълнителни мерки.

Късогледството при децата може да бъде „отложено“

Ако се диагностицира своевременно, късогледството при децата може да бъде регулирано. За съжаление обаче, то не може да бъде напълно излекувано. Въпреки това, е възможно да се забави прогресията и да се коригира сегашното му състояние. Очилата и контактните лещи са едни от най-известните опции, използвани при децата. Имайте предвид, че колкото по-силно е късогледството, толкова е по-висок рискът от по-късно развитие на патологични очни промени, често водещи до непоправими увреждания. Ето защо – превантивната грижа е толкова важна.

Превенция срещу късогледство при децата

Разбира се, превенцията е много по-добра от лечението на прогресивната миопия. А, следните мерки намаляват риска от развитие на късогледство.

Играта навън е много полезна за здравословното развитие на очите в ранна детска възраст. Именно заради това препоръчваме престой на открито – на дневна светлина за поне 2 часа на ден.

Дръжте децата на разстояние от екрана. Малчуганите често натоварват очите си, докато играят на любимите смартфони. Препоръчваме да ги насърчавате да правят малки почивки – 10 минути на час, а разстоянието от очите до екрана да е поне 30 см.

Специалистите офталмолози препоръчват и използването на Околут / Ocolut® като превенция срещу късогледството при децата. Продуктът осигурява пълна грижа за развиващото се детско зрение. Съдържащите се в него лутеин и зеаксантин обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината, а също и неутрализират негативното действие на UV лъчите.

Приемът на природния продукт е по 1 капсула дневно след храна, като може да се приема продължително време. Открийте го в аптечната мрежа или в сайта на онлайн магазин Момо – www.momo.bg.

borola