очни заболявания при деца

В Световен мащаб почти 20% от всички деца под 18 годишна възраст имат диагностицирани очни заболявания. През ранните години на детето е от изключително значение да се полагат грижи за неговите очи. Диагностицирането на проблеми със зрителния орган може да помогне за минимизиране на потенциални щети и да направи лечението по-бързо и ефективно. За тази цел обаче е необходимо родителите да са запознати с най-често срещаните очни заболявания при деца и какви са техните симптоми. Затова и статията, която сме подготвили е точно с такава цел.

Очни заболявания при деца, които не са за подценяване!

Най-често срещаните зрителни нарушения в детска възраст са рефракционните – далекогледство, късогледство и астигматизъм. По данни на Световната здравна организация в САЩ ежегодно се регистрират над 2 милиона деца с нарушения в рефракцията. Ето и малко повече информация за тези очни заболявания при деца.

Далекогледство при деца

Далекогледството или хиперметропията е най-честият вид рефракция в детска възраст. Далекогледото око се появява, когато фокусът на далечните обекти пада зад ретината, защото рефрактивната му сила е намалена. Обикновено с нарастване на очите, се променя и пречупвателната им сила, така че към 10-12 годишна възраст процентът на хиперметропия намалява. В ранните детски години установяване на такъв тип очни заболявания е трудно, тъй като децата не дават почти никакви индикации. Все пак заради постоянното напрягане за по-добро фокусиране на близко разположени предмети могат да се появят някои основни оплаквания:

  • Главоболие – особено вечер и след продължително четене или взиране в предмети
  • Размазване на образите
  • Поява на чести ечемици
  • Страбизъм

Късогледство при деца

Късогледството и още наречено миопия е рефракционна грешка, при която се виждат добре близо разположени предмети, а далечните са неясни и замъглени. Наблюдава се при около 20% от децата в училищна възраст и възниква в резултат на аномалии във формата на очната ябълка, роговицата и лещата. В резултат се измества фокуса пред ретината, вместо върху нея. Миопията е от вида очни заболявания, които са характерни за деца в пубертета или в детска възраст от 6-12 години. Издайнически сигнали на късогледство са, ако детето:

  • Държи книга, предмет или електронно устройство прекалено близо до лицето
  • Присвива очи при четене или разглеждане на книжка
  • Често изпитва главоболие
  • Често разтърква очите си
  • Не разпознава далечни обекти

Астигматизъм при деца

Астигматизмът се среща при около 10% от децата и най-често се дължи на промяна на формата на роговицата, а оттам се изменя и пречупването на лъчите от нейната меридиана. По този начин в ретината се получава неясен образ. При този тип очни заболявания, децата често присвиват очи, опитвайки се да фокусират по-добре. Астигматизмът може да се развива самостоятелно или да се наблюдава заедно с късогледството или далекогледство. Основни признаци на разпознаване са:

  • Неясно виждане наблизо и далеч
  • Главоболие
  • Напрежение в очите
  • Възпаление на клепачите
  • Честа поява на ечемици
  • Често мигане и разтъркване на очите

Стратегия за справяне с очни заболявания при деца

Като за начало е необходимо да се извършват редовни очни прегледи още в най-ранна детска възраст – най-добре 2 пъти годишно. Обикновено рефракционните грешки се коригират с очила. За справяне със съпътстващите симптоми, специалистите препоръчват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Околут / Ocolut® е идеално средство в този случай. Природният продукт съдържа двата основни зрителни пигмента – лутеин и зеаксантин, които осигуряват пълна грижа за очите и зрението в детска възраст. Освен това те действат като „храна за очите“, филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV – лъчението и обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Високият профил на безопасност прави продукта подходящ за деца, а еднократния му прием на ден – икономически изгоден.

Потърсете го в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola