миопия при децата

Миопия, известна още като късогледство, е нарастващ проблем в световен мащаб, особено при децата. Световната здравна организация прогнозира, че ако настоящият проблем продължи в същата посока, половината от световното население ще бъде с късогледо до 2050 г. – 1/5 от тях ще бъдат с повишен риск от слепота поради усложнения от тежко късогледство. Учените проучват различни методи, чрез които се опитват да забавят тази така тревожна тенденция. Проблемът при миопията при децата е, че те не осъзнават факта, че не виждат надалеч. Затова и честата профилактика при децата и правилната диагноза са ключови моменти за справяне с проблема.

Как да разберем дали детето ни страда от миопия?

Като за начало нека да кажем, че късогледството е по-рядко срещано в ранна детска възраст. По-често се среща при недоносени деца, стояли дълго време в кувьоз. Основен фактор за развитие на късогледство в предучилищна възраст е ретинопатията на недоносеното.

Обикновено късогледството се развива в училищна възраст, когато децата могат да кажат, че не виждат и осъзнават нуждата от очила. Когато детето гледа обект отблизо, то го вижда ясно и не усеща напрежение в очите, освен когато го приближи твърде много. Когато обекта се отдалечи, децата с миопия го виждат размазан и трябва или да примижат очи, за да го видят, или да се приближат достатъчно до него.

По този начин родителите могат да разберат, че съществува проблем. Ето и кои са другите чести симптоми на късогледство при дете:

  • спъва се често
  • приближава се твърде много до телевизор, книжки или предмети
  • често си търка очите
  • често си присвива очите или примигва

Причини, които допринасят за развиване на късогледство

Основна причина за развитие на миопия при деца е увреждане на лещата на окото. Един от факторите за това е напрежението на очите по време на четене и писане в училище. Това претоварва фините мускули на окото, които отговарят за регулиране на формата на очната леща. Това може да се случи и заради многобройните часове, които малчуганите изкарват пред екраните. Поради тази причина очната леща по-трудно се адаптира при наблюдаване на близки и далечни обекти.

Научно доказано е, че причина за миопията може да бъде генетично унаследяване, тоест ако един или двамата родители са късогледи, то детето има голям шанс да е наследило това.

Друг фактор, който може да допринася за късогледството е нарастващото време, което децата прекарват на закрито. Проучванията показват, че децата, които прекарват повече време навън, са по-малко склонни да развият късогледство.

Природен начин за качествена превенция на миопия при децата

Специалистите офталмолози препоръчват употребата на Околут / Ocolut® като природно средство за профилактика и лечение на миопия при деца. Той е офталмологичен природен продукт, чието съдържание е комбинация от стандартизирани естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Те осигурява пълна грижа за очите и зрението в детска възраст. Пигментите се натрупват избирателно в макулата и действат като „храна за очите” и вътреочен филтър. Неутрализират фототоксичното действие на синята светлина, излъчвана от екраните на електронните устройства.

Продуктът не съдържа консерванти и изкуствени оцветители. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, което го прави икономически изгоден.

Наличен е в аптечната мрежа в страната. Можете да поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg и да следите за актуални промоции.

borola