лекарство за катаракта

Учените са все по-близо до създаването на лекарство за катаракта. Старческото перде към момента се лекува единствено по оперативен път чрез хирургическа интервенция. Офталмологичното заболяване протича с потъмняване на лещата на окото и може да доведе до пълна слепота, ако не се овладее своевременно. В следващите редове споделяме повече за резултатите от обнадеждаващо проучване по темата.

Фармакологично лекарство за катаракта

Ново проучване тества върху мишки употребата на фармакологично средство, наречено оксистерол, за лечение на катаракта без оперативна намеса. За целите на изследването екипът провежда експерименти върху 35 мишки. Учените поставят в дясното око на 26 от животните капка оксистеролово съединение, VP1-001, директно върху очната повърхност. В лявото им око прилагат неутрална капка циклодекстрин. 9 от мишките са под наблюдение без лечение, като контролна група. Терапията таргетира мутации, предизвикващи потъмняване на лещата при катаракта.

Резултатите от експеримента показват, че терапията с оксистеролното съединение VP1-001 подобрява профила на индекса на пречупване в 61% от очните лещи на мишките със старческо перде. Индексът на пречупване е показател в офталмологията, необходим за поддържане на добра способност за фокусиране. При 46% от животните учените наблюдават по-слабо потъмняване на очната леща. Тези резултати дават надежда, че структурата й се възстановява, а функцията на зрителния анализатор да фокусира образи се подобрява.

Оценка на учените

Въпреки положителните резултати от експеримента, са необходими още редица проучвания по темата в бъдеще, за да се разработи медикамент, който лекува катаракта, независимо от причината за развитие. Използваното върху мишки съединение оксистерол се фокусира само върху един от факторите, провокиращи катаракта. Д-р Хачи Угур Челик, асистент по клинична офталмология, който не участва в проучването, коментира, че въпреки обнадеждаващите резултати, едва ли ще има друг вариант за лечение, освен оперативния, в близкото бъдеще. Изследователският екип смята, че съединението оксистерол би могло да се използва за лечение на конкретен тип катаракта и дава много добра основа за бъдещи проучвания по темата.

Изцяло природно средство за по-добра функция на очната леща

На пазара у нас се предлага изцяло натурален продукт, който съдържа пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Околут Комби/Ocolut® Combi съчетава лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg, комбинирани така, че взаимно да потенцират ефекта си. Приемът на 1 капсула дневно, след хранене, е достатъчен за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. При пациенти с катаракта продуктът подобрява функцията на очната леща, засилва зрителната острота и улеснява нощното виждане. Подходящ е както за овладяване, така и за профилактика на най-често срещаните зрителни проблеми и рефракторни нарушения. Продуктът е напълно безвреден и икономически изгоден. За оптимални резултати се препоръчва продължителна употреба. Подходящо е да се приема от вегани и вегетарианци, заради иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps).

borola